“Навіть без документів з поліцією можна домовитись”: Завдяки доньці родина з України сподівається легалізуватися в Італії

Історія Василя: «Нелегальна» родина

«Школа допомагає пам’ятати про своє коріння», – ділиться з нами Василь із Вінницької області, який разом з іншими батьками чекає в холі, поки в його доньки закінчиться останній урок. Він разом із дружиною та донькою-підлітком переїхав до Неаполя у 2012 році. Вся родина мешкає в Італії нелегально. Пошукам роботи це не завадило – чоловік працює на будівництві, а дружина — у ресторані. І навіть з поліцією можна домовитися.

«Поліцейський тут зупинив, питає – маєш документи? – Маю. – А де? – Вдома лишив. – Чого? – Ви ж розумієте, це Неаполь, ще вкрадуть!»

Саме завдяки доньці родина Василя сподівається легалізуватися в Італії. Вони найняли адвоката і планують скористатися нормою законодавства, яка дозволяє отримати документи батькам дитини, котра відвідує італійську школу. Проте поїздки в Україну для Василевої родини поки неможливі – назад в Італію без документів не впустять. Тому поки зв’язок з родичами підтримують за допомогою інтернету – спілкуються два-три рази на тиждень.

«Вдома залишилась мама і брат, спілкуємося дякуючи технологіям, по скайпу. Мама ніколи не користувалася технологіями, але продала поросята і купила комп’ютер. Для мами важко було, бо ми жили разом в Україні, вона дбала про внучку. Зараз дитина приходить зі школи, вона з роботи, включає комп’ютер і спілкується».

Василь каже, що слідкує за подіями в Україні, але повертатися, поки там процвітає корупція та старі схеми, не збирається. Як і багато українців в Італії, чоловік залишається там в першу чергу заради своєї дитини.

«Донька пішла в ліцей, хоче стати архітектором. Тому 5 років ліцею, потім 5 років університет, як мінімум 10 років мусимо ще бути тут. Для дитини хочемо працювати, щоб їй щось дати, квартиру. Ми самі маємо куди повернутися».

Читайте також  В Італії знайшли українку, повішену на оливковому дереві. Самогубство чи убивство

Історія Василя водночас і типова, і незвична для українських заробітчан в Італії. Як і він, більшість українців принаймні перші роки живуть в Італії нелегально. Втім, мало хто приїздить туди з родиною, а тим паче з дітьми. У більшості випадків на заробітки вирушає один із батьків. Часом це стає серйозною загрозою для збереження сім’ї.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.