АТО більше не буде: що змінить закон про Донбас і чому він доленосний

Сьогодні, 20 лютого, президент Петро Порошенко підписав закон про реінтеграцію Донбасу

Так, відповідно до закону Російська Федерація вперше офіційно називається країною – агрессором. Тому закінчується АТО і починаються «заходи щодо забезпечення національної безпеки і оборони, стримування і відсічі російської збройної агресії».

Відтепер «ЛДНР» будуть називатися “представниками окупаційних адміністрацій РФ”. Відповідно українські бранці отримають статус військовополонених.

Межі окупації будуть визначатися президентом України за поданням Міноборони та на основі пропозицій Генштабу ЗСУ.

У новому законі зазначено, що Україна знімає з себе відповідальність за дії окупантів на тимчасово окупованих територіях. Однак Україна буде збирати дані про злочини, щоб потім залучити РФ до відповідальності.

У документі також прописано право власності юросіб і фізосіб на майно, в тому числі нерухомість і земля в окупації. Однак якщо вони отримали його відповідно до українських законів.

Крім того, всі документи, видані окупаційною службами РФ, є недійсними і не створюють правових наслідків.

Замість штабу АТО тепер з’явиться Об’єднаний оперативний штаб ЗСУ. Він буде головним органом, якому будуть підпорядковані сили ЗСУ, Нацполіціі і все, кого залучають до здійснення заходів щодо забезпечення національної безпеки і оборони, стримування і відсічі російської збройної агресії в Донецькій і Луганській областях. Командувачів об’єднаних сил буде призначати президент.

Також може вводитися обмеження на в’їзд осіб на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей і виїзд осіб з таких територій.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.