Як франківський театр змінив людей на Донбасі?

2018-го – буде 4 рік, як в Україні продовжується війна. Тим не менш, українські митці вважають, що поступово українізація все ж таки бере верх навіть у тих районах, де колись панували проросійські настрої. Ірма Вітовська розповіла, як саме франківський театр на це вплинув. Franyk.city дізнавався подробиці.

Українська актриса народилася в Івано-Франківську. Майже все життя пропрацювала на сцені. Широкій аудиторії стала відома завдяки комедійному серіалу «Леся+Рома». На початку війни жінка відмовилася від участі у російських виставах та серіалах. Причина цьому – стійка громадянська позиція.

На даний момент, акторка впевнена, що мистецтво може змінити погляд українців. Жінка відмічає, що після гастролей на Донбасі, почала помічати, що там люди досить далекі від національної культури. Проте, один із випадків її дуже вразив. Колись, після чергової вистави Івано-Франківського театру, до режисера підійшла одна жінка. Вона розповіла, що раніше дуже підтримувала сепаратистів, проте, після української вистави краса мови, образів змусила її замислитися над своїми поглядами.

Ірма каже, що саме в такий спосіб необхідно привчати людей до нашої культури. За словами акторки, перемога над проросійським мисленням наших громадян на Донбасі означатиме повну перемогу.

Зазначимо, що українізація Донеччини почалася досить пізно після здобуття незалежності. Лише у першій половині «нульових» практично всі школи повністю перейшли на україномовне навчання. Проте, у деяких навчальних закладах продовжували існувати класи, де учні за бажанням батьків вивчали предмети російською. Лише 10% преси складали видання українською мовою. Часто до пакетів супутникового телебачення входили російські канали.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.