Генерал, що випив отруту в суді, помер у лікарні

Генерал боснійських хорватів Слободан Пральяк помер у лікарні після того, як випив отруту під час судового засідання в Гаазі.

Міжнародний трибунал по колишній Югославії розглядав апеляцію Пральяка та ще п’ятьох боснійських хорватів на вирок, оголошений у 2013 році. Пральяка тоді визнали винним у злочинах проти боснійських мусульман у Східному Мостарі та засудили до 20 років ув’язнення.

Почувши, що його вирок залишать в силі, 72-річний генерал сказав, що він не злочинець, і закинув голову назад. Це було схоже на те, що чоловік щось випив. Після цього Пральяк сказав: “Я випив отруту”.

Суддя негайно зупинив засідання.

Раніше Гаазький суд залишив чинним рішення щодо арешту лідера боснійських хорватів Ядранко Прлича на 25 років.

Прлич і Пральяк були одними з керівників неприйнятної республіки Герцег-Боснії, утвореної у 1991 році після розпаду Югославії.

У 2004 році Пральяку і ще п’ятьом генералам висунули звинувачення в участі в тортурах і масових вбивствах мусульман в Боснії в 1993 році. Вони добровільно здалися Міжнародному трибуналу в Гаазі.

Минулого тижня Гаазький трибунал засудив до довічного ув’язнення колишнього генерала армії боснійських сербів Ратко Младича.

На думку трибуналу, Младич винен у вбивстві тисяч мирних жителів під час боснійської війни. Найбільший зі злочинів, скоєних за його наказом – різанина у Сребрениці, де в 1995 році вбили понад сім тисяч мусульман.

  • Вирок генералу Младичу: для одних злочинець, для інших – герой

Младича також звинувачують у злочинах, які вчинили військові формування сербів під його командуванням, що тримали в облозі Сараєво. Облога тривала близько 3,5 років, за цей час у місті загинули понад 10 тисяч людей.

Младич відкидає всі звинувачення на свою адресу. Він заяви в суді, що “всього лише захищав свій народ” у громадянській війні.

Читайте також  Судитимуть наркоторговців з Прикарпаття: Щомісяця збували наркотиків на 10 млн гривень

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.