Українським водіям варто готуватися до масової розсилки листів про порушення на дорогах

Українським водіям варто вже зараз готуватися до очікуваної розсилки «листів щастя», які будуть формуватися на основі даних з понад 5 тисяч камер відеоспостереження, встановлених минулого року на наших дорогах. Про це повідомило видання «Автотема».

Втім, отримання подібних листів вже зараз викликає чимало запитань.
Як виявилося, можливості систем відеоспостереження дозволяють фіксувати до 10 видів можливих порушень правил дорожнього руху, в тому числі таких поширених як проїзд перехресть на заборонений сигнал світлофора, перетин подвійної суцільної лінії, рух по смугах, призначених для громадського транспорту, а також виїзд на перехрестя під час утвореного за ним затору.

Фахівці стверджують, що система заснована з використанням накопиченого за кордоном досвіду, а автоматична фіксація порушень не дає послаблень нікому з учасників руху.

Фотодокази порушення зберігаються в базі даних, а співробітникам патрульної поліції вже не потрібно буде використовувати ручні радари для визначення порушників швидкісного режиму. Особливістю нових камер є використання двох каналів отримання інформації – аналогового і цифрового.

Порушення фіксується тільки в разі збігу даних, отриманих від обох з них. Завдяки цьому виключається ситуація, коли порушує правила дорожнього руху один автомобіль, а покарання несе власник іншого.+

Однією з проблем, з якими можуть зіткнутися в Україні під час експлуатації такої техніки, є велика кількість автомобілів-двійників на наших дорогах. Причина їх появи – нелегальне ввезення понад 300 тис. машин з інших країн, які за документами є клонами офіційно зареєстрованих в Україні машин: збігається їх марка, модель, колір кузова і реєстраційні номери. З іншого боку, автоматична фіксація порушень дозволить виявити подібні «проблемні» авто і посприяє якнайшвидшому виходу з ситуації, що склалася.

Крім того, зіткнутися зі штрафами за недосконалі порушення можуть і ті, хто продав свою машину по генеральній довіреності. Повідомлення про призначення штрафу буде відправлено за місцем його офіційної реєстрації, однак людина, що не має відношення до такої машини, має повне право проігнорувати такий лист. Далі проблеми можуть чекати вже нового власника, який придбав машину по генеральній довіреності.

Читайте також  Оперували вдома. Хірург з Прикарпаття розповів, як тепер доводиться рятувати пацієнтів без коронавірусу

Після 15 днів машину оголосять в розшук, за результатами якого автомобіль буде поставлений на штрафмайданчик. Далі буде потрібно присутність власника, який зможе забрати машину зі стоянки і заплатити штрафи. З цієї причини власникам машин на генеральній довіреності варто заздалегідь переоформити право власності на себе. Єдиним моментом, який затягує запуск системи фотофіксації порушень, є відсутність повноцінної законодавчої бази, поява якої, втім, не за горами.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.