Як не можна поводитися з натільним хрестиком!

Натільний хрестик – це зовсім не прикраса, а показник приналежності до християнської віри.

Як вибрати натільний хрестик?

Православна церква закликає всіх віруючих не ставитися до натільному хрестику як до прикраси, оскільки хрест таким не є. Тому не варто прагнути в що б те не стало придбати дорогий золотий хрест, усипаний коштовними каменями. Розкіш і хвастощі тут зовсім ні до чого.

Священики не радять купувати натільний хрестик без особливої потреби. Наприклад, з-за його краси або просто від того, що вам захотілося купити новий. Так можна чинити тільки з звичайними аксесуарами: кільцями, сережками або браслетами. А от у випадку, якщо старий хрестик прийшов в непридатність, поміняти його на інший навіть необхідно.

Освячення хреста

Православні священики закликають вірних ні в якому разі не освячувати натільні хрести самостійно, навіть в тому випадку, якщо ви знаєте необхідні молитви і дії. Обряд освячення може зробити тільки священик. Адже існують такі молитви, які дозволені до прочитання тільки служителям церкви.

Як носити хрестик?

Наші предки ніколи не носили хрести поверх одягу. Навіть сорочки на Русі шили з косим коміром для того, щоб хрестик не випадав назовні. Так чому ж хрестик повинен бути прихований одягом?

По-перше, тому, що це не намиста і не кольє, які надягають для прикраси.

А, по-друге,віру не прийнято виставляти напоказ. Справа в тому, що, на думку церкви, таким чином людина ніби хизується своєю приналежністю до релігії, пишається нею. А гординя, згідно Біблії, є страшним гріхом.

Хрести поверх одягу носять тільки священики. Але ці хрести не натільні, а наперсні. Натільний хрестик і у священиків захований під одягом так само, як у прихожан.

Читайте також  Зґвалтування закінчилося самогубством: трагедія вразила всю Україну. Кого карати?

Служителі церкви, не рекомендують знімати натільний хрестик без особливої потреби. Про це знали наші предки. На Русі існували навіть спеціальні лазневі хрестики з дерева. Їх одягали замість металевого, коли вирушали в парну. Якщо з якої-небудь причини вам довелося-таки зняти хрестик, прочитайте молитву, коли будете знову одягати його.

Не варто носити на одній ланцюжком з хрестиком якісь амулети або знаки зодіаку, так як це ні що інше як марновірство. А, значить, теж гріх.

Священики не радять носити натільний хрестик в сумці, у вусі у вигляді сережки або на браслеті. Це вважається блюзнірством.

Що робити зі зламаним хрестиком?

Якщо хрестик зламався або ще з якихось причин прийшов у непридатність, його не можна викидати як звичайне сміття. Жоден з освячених предметів, кажуть служителі церкви, чи то пляшку з-під святої води або церковний календар, не повинен бути потоптаний ногами. Тому якщо хрестик ще можна полагодити, не забороняється віднести його в звичайну ремонтну майстерню. Але якщо це вже неможливо, краще просто передати хрестик в церкву.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.