Будинки-привиди Івано-Франківська: кафе “Молочне”. ФОТО

Кожне місто має свої легенди та історії. Івано-Франківськ тут не став винятком. У циклі матеріалів WestNews: “Будинки-привиди”, ми продовжуємо знайомити Вас із будівлями, у яких ще не так давно вирувало життя і які тепер стоять закинуті, напівзруйновані та моторошні.

Цю будівлю щодня оминають тисячі людей. Втім, багато з них навіть не замислюються над тим, що красивий, масивний, моментами – монументальний, будинок на вулиці Шашкевича, огороджений залізним парканом, раніше – був культовим кафе для франківців та гостей міста.

Трохи історії

В 70-80 роках в Івано-Франківську спостерігалася спроба «побавитися» в народні мотиви, зокрема, було вигадано так званий «гуцульський стиль». Саме тоді розпочалося будівництво громадських споруд: Івано-Франківський аеропорт, «Молочне кафе», які мали стати візитною карткою цілого Прикарпаття. Тепер ці споруди вирізняються своєрідної форми дахами під черепицею та декоративними фасадами.

«Колись там були одноповерхові будинки, котрі знесли. Цю споруду звели в сучасних формах, але вони майже повторюють форми будинків — сусідів, не тиснуть, а доповнюють, бо, ясна річ, не може стояти в центрі міста старий одноповерховий будиночок», – розповідав у одному з інтерв’ю знаний місцевий архітектор Зеновій Соколовський.

«Фішки» закладу

До речі, коли на тодішній вулиці Комарова (Шашкевича) в 1984 році збудували «Молочку» (архітектор Ярослав Дяків), то, аби розмістити там літній майданчик, перекрили всю вулицю. І не даремно. Адже як в самому приміщенні кафе, так й на літніку, були постійні аншлаги.

Франківчани цілими родинами мало не кожних вихідних навідувалися до культового кафе поласувати смаколиками. Серед них – найпопулярнішими були: молочні коктейлі, суфле, морозиво, зрази з начинками, вареники з чорницями,  тощо.

Період небуття

Вже десятки років кафе закрите. Всередині заклад перетворився на руїну через розпочаті й незавершені ремонтні роботи. Така ситуація триває відтоді, як у січні 2004 року про своє право власності на ласий шматок нерухомості в середмісті заявив місцевий підприємець Костянтин Бородайко. Наразі приміщення начебто перебуває у приватній власності, утім ця власність доводиться тривалою судовою тяганиною.

Читайте також  “Я наpoдила від одруженого і тепер нeнaвиджу свою доньку, вона моя помилка”

Що далі?

Власне, на інформаційному стенді, що розміщений із сторони вулиці Січових Стрільців, йдеться про те, що реконструкція закладу триватиме від 1-го кварталу 2016 року до 4-го кварталу 2017 року. Як бачимо, наразі жодних робіт на об’єкті не спостерігається. Хто-знає, можливо через деякий час, на цьому знаковому місці й справді відродиться культовий «молочний» заклад.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.