Тривожний прогноз: які українські області повністю спорожніють

Чому в Україні “тане” населення

Українські демографи б’ють на сполох – у країні катастрофічно зменшується кількість населення. Якщо тенденція не зміниться, протягом приблизно 150 років з карти можуть зникнути цілі області.

У Державній службі статистики відзначають, що кількість померлих в Україні перевищує кількість народжених. Свою роль відіграє й міграція населення.

У Черкаській області ще 10 років тому було 1,5 мільйона жителів. Зараз лишилося трохи більше 1,2 мільйона. Більшість виїхали у пошуках кращого життя до Польщі та Чехії. У регіоні, який за прогнозами через 126 років може залишитися без людей, впевнені: мігранти повернуться, коли налагодиться економічна ситуація.

У Харкові молоді родини відмовляються заводити дітей через низькі зарплати. Через 147 років область ризикує повністю спорожніти.

 

А от на Запоріжжі стверджують, що населення скорочується через хвороби. Причинами високої смертності є серцево-судинні захворювання й онкологія. В області народжується більше хлопчиків, але і вмирає більше чоловіків.

Крім того, в аграрному регіоні мало підприємств, і чимало людей виїжджають на заробітки. Через 139,5 років там може не лишитися нікого.

Втім, є в Україні й області-лідери за народжуваністю. Серед них – Закарпаття, де кількість населення за минулий рік зросла на 601 людини. Уся справа в релігії та традиції мати великі родини. У гірських районах жінки народжують по 3-4 дитини.

Тим часом, демографічна криза спостерігається не лише в Україні, але й в Європі. Там населення “тане” повільніше, але не менш упевнено. Проблему вирішують внутрішньою та зовнішньою міграцією.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.