«Той, хто заробляє в країні окупанта, має відповідати за свій вчинок»

Надворі 2017 рік, у зв’язку з війною між Україною та Росією, число українських заробітчан у Росії стало скорочуватися. Динаміка грошових переказів в 2015-2017 роках демонструє різке зниження в порівнянні з 2013 роком. За словами експертів, одна з причин полягає в тому, що українці стали рідше вибирати як місце роботи Росію. Ще однією причиною є економічна криза – роботу в РФ стало знаходити важче, а заробітки знизилися.

Для того, щоб отримати право працювати в Росії, мігранти з України та країн СНД повинні придбати патент, що дозволяє офіційно працевлаштуватися. Той, хто готовий піти цим шляхом, знаходить можливість знайти роботу в різних галузях. Дуже багато українців працюють в Західному Сибіру на нафтопромислах. Це пішло з часів СРСР, коли із Прикарпаття цілими селами їздили працювати до Західного Сибіру вахтовим методом.

Проте, на скільки нормальною є ситуація, коли вже четвертий рік одні воюють з Росією, віддають своє життя, а інші досі їздять туди на заробітки? Чому одні гинуть на Донбасі, захищаючи свою країну від агресора, а інші будують йому вілли десь під Москвою? Це справедливо?

З цього приводу гарно висловився Степан Хмара: «Ті, які заробляють в країні окупанта, повинні брати на себе ризик і відповідальність за свій негідний вчинок. І ці громадяни повинні знати, що Україна не може жертвувати своєю безпекою або суверенітетом в залежності від того, що комусь подобається «русский мир», що комусь подобається туди їздити, тому що там платять. І в цьому випадку треба активніше тиснути на Верховну Раду, тому що візовий режим – це частина (причому не значна і не найголовніша) тих заходів, які повинна зробити Україна в боротьбі з російським агресором. Перш за все, потрібно прийняти закон про тимчасово окупованих територіях і чітко назвати окупанта, бо юридично у нас Росія не названа окупантом, а на світовому рівні росіяни заявляють, що вони не беруть участі у війні. З цим юридично погоджується наша влада, бо називає війну з Росією антитерористичною операцією. Після цього автоматично повинні бути розірвані дипломатичні відносини».

Читайте також  “Злетів з траси і розбився”: в Угорщині у страшну ДТП потрапив автобус із українцями, багато потерпілих

Джерела:

http://vgolos.com.ua/articles/ukrainski_zarobitchany_v_rosii_derzhavna_zrada_tsinoyu_12_mlrd_23014.html;

http://www.dw.com/uk/ українські-заробітчани-міняють-росію-на-європу/a-1918802.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: