Небезпека використання російських соцмереж

“Вконтакті” – найпоширеніша соціальна мережа серед українців та найулюбленіша – серед молоді. Принаймні так було дотепер, поки Президент України Петро Порошенко не підписав Указ про заборону  російських соцмереж. Що спонукало Главу держави на такий рішучий крок, користувачі соцмереж дізнались не одразу. Проте якнайшвидше намагались обійти заборону шляхом скачувань найрізноманітніших  додатків, що дозволяють зайти на свою сторінку в мережі.

Заборона “ВКонтакті”, “Однокласників” та “Яндексу” викликала неабияке обурення серед українських громадян.  Лише згодом на сторінках українських ЗМІ з`явились подробиці, про які до цих пір українська влада  мовчала. Мається на увазі інформація про те, що російські хакери використовували  соціальні мережі для здійснення кібератак на Україну, та навіть “підривали” програмне забезпечення українських військових.

Фахівці кажуть, що хакери, близькі до оборонного відомства Російської Федерації, розміщували в   соцмережах шкідливі програми для збору певної інформації про користувачів з метою здійснення атак, які  могли призвести навіть до летальних наслідків.

За даними американської компанії CrowdStrike, що спеціалізується на питаннях кібербезпеки, російські  хакери запустили в мережі «ВКонтакте» вірус для додатків на Android. Завдяки йому зловмисники могли проникнути в програмне забезпечення для наведення снарядів українських артилеристів. Крім того, шкідлива програма отримала доступ до даних місця розташування девайсів українських військових, необхідних для удару у відповідь окупантів.

Мабуть, сьогодні переважна більшість користувачів соціальних мереж  ще не до кінця усвідомили усю небезпеку цього “віртуального продукту”. Звісно, необмежене спілкування, відсутність кордонів,  можливість передачі фото-, відео-, та аудіоматеріалів – уже стали необхідними складниками життєдіяльності людей в інформаційну епоху. Але уявімо собі, що лише за долю секунди уся ця інформація може стати джерелом потужного кібернападу.  Недавній досвід України  показує, що хакери мають вільний доступ не лише до персональних даних користувача тої чи іншої мережі, вони здатні втручатись у роботу  більш масштабних об`єктів – фінансових установ, транспортних мереж, електростанцій.

Читайте також  80-річна за кермом "наробила шуму": Реакція соцмереж

Інформаційні технології, всупереч своїм добрим намірам, несуть потенційну загрозу кібератак на  віртуальному фронті. Тому слід пам`ятати, що новітні засоби комунікації не лише спрощують життя людей, насамперед вони ставлять під загрозу її особисті дані.

Україна зараз вправно дає відсіч хакерським атакам завдяки  вдало спланованій та оперативній роботі   кіберполіції,  відповідних департаментів СБУ та РНБО. Однак, кожен користувач Інтернету повинен дбати за  власну безпеку самотужки.

Катерина Солодка – спеціально для “Прикарпаття online”

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: