Як російські соцмережі та програмні продукти загрожували українцям

Заборона російських соцмереж та програмних продуктів (як от 1С) викликала значний резонанс та суперечки в українському суспільстві. Ще б пак, лише «Вконтакте» використовували 13-14 млн українців. Та чи усвідомлювали вони, у якій небезпеці перебували як їхні персональні дані, так і вони самі?

Ще з 2014 року російська ФСБ мала повний доступ до інформації, розміщеній у «Вконтакте». Зокрема, всі дані про всіх користувачів, логіни та електронні адреси, списки їх контактів, відомості про кількість, обсяги та адресати повідомлень.

За 2015 рік російські спецслужби відправили за ґрати 119 чоловік за репости в соціальних мережах. За пост на «Facebook» переслідували одну людину, а в «Одноклассники» – відразу трьох. У 2016 році за дописи кримінальні справи заводять майже щодня. Враховуючи, що російські спецслужби викрадають людей з території України, годі й думати, чим ризикують українці на «Вконтакте».

Люди часто не усвідомлюють, який масив інформації вони передають соцмережам:

– інформація про коло друзів

– переписка з ними

– ваші уподобання – що ви лайкаєте, поширюєте, коментуєте

– сайти, які ви відвідуєте (на всіх сайтах, де стоять кнопки соцмереж, можна відслідковувати, що це саме ви їх відвідали)

– де ви працюєте і проживаєте (якщо ви користуєтесь мобільним додатком соцмережі – ви віддаєте свої геолокаційні дані), і дуже легко (навіть якщо ви приховуєте це), з’ясувати точне розміщення вашого офісу, квартири, куди ви їздите подорожувати, де ваша дача і т.д.

І ще багато різноманітної інформації, яку можливо не зараз, але в майбутньому можна буде використовувати проти вас. Ніхто не знає, що буде через 5-10 років з сьогоднішнім молодим фахівцем. Але він може стати депутатом, директором оборонного підприємства, науковцем.

Читайте також  Помешкання військовому командиру у Дрогобичі будують його підлеглі строковики

І як інформацію, які людина віддає російським соцмережам, будуть використовувати спецслужби нашого нинішнього агресора – ми можемо лише здогадуватись.

Аналогічна ситуація – з російськими антивірусами, які обмінюються інформацією між вашим комп’ютером, та сервером антивіруса. Яку інформацію вони передають – ми можемо лише здогадуватись. Це можуть бути як підозрілі файли, знайдені на вашому комп’ютері, так файли, які не мають ніякого відношення до кіберзагроз.

«1С бухгалтерія» – це ще одна здоровенна діра в системі фінансової безпеки держави. Стільки цікавої фінінформації в одних руках.

«Мейл.ру» – це один з найпопулярніших імел-сервісів, яким досі користуються українці. Українські компанії обмінюються через нього критично важливою інформацією, пересилають приватні повідомлення. Але найгірше те, що імейл – це фактично наше ID в інтернеті. Через нього можна відновити доступ до ваших соцмереж, фінансових сервісів, форумів та будь-яких інших сервісів, які потребують реєстрації, і де ви вказали свій під час реєстрації.

Єдиний прорахунок – це те, що російські програмні продукти не були заборонені в 2014 році, одразу після Революції. Адже саме тоді російський парламент надав своїм спецслужбам повний доступ до приватної інформації на соціальних мережах. Цілих три (!) роки росіяни використовували Ваші приватні дані в інформаційній війні. А скільки було випадків демаскування українськими солдатами своїх позицій на фронті, коли вони пересилали рідним фото з геолокацією?

Висновок тут напрошується лише один – російські соцмережі та інші програмні продукти є «троянським конем». Зручний інтерфейс, піратська музика та фільми насправді несуть у собі величезну загрозу. Тож, якщо у Вас ще є аккаунти у «Вконтакте» чи «Одноклассниках» – задумайтесь, можливо варто перейти в інші соціальні мережі.

Читайте також  Як студентка! Зеленська вразила на прийомі у Папи. Господи, яка ж вона неймовірна

Джерела:

https://zn.ua

http://www.hurtom.com

http://watcher.com.ua

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: