«Русская весна» принесла на окупований Донбас екологічну катастрофу

Російсько-українська війна на Донбасі триває уже більше трьох років – після блискавичної маневреної війни настав період позицій та фронтів. За цей час була знищена інфраструктура та вбито тисячі людей. Та російська агресія принесла на Донбас ще одну біду – екологічну.

Як відомо, український Донбас є індустріальним регіоном, де раніше працювали безліч різних підприємства. Та з приходом «молодих республіків» та окупантів, більшість із них припинили свою роботу.

За прогнозами експертів, Донбас перетвориться в «15 тис квадратних кілометрів солоних боліт, із зруйнованими трубопроводами, шосейними і залізницями, неможливістю капітального будівництва і майже повною відсутністю власних джерел питної води. Процес деградації буде супроводжуватися десятками локальних гідроударів, еквівалентних землетрусам у 3-4 бали, що тягнуть за собою руйнування комунікацій і будівель».

Діяльність «Л / ДНР» тільки посилює наближення екологічної катастрофи. «Націоналізація» шахт або, простіше кажучи, їх відверте «віджимання» привели не тільки до простою, скорочення робочих місць і затримок зарплати, але і до відсутності належного утримання та порушення технологічних норм.

На сьогоднішній день відомо про повне або часткове затоплення шахт «Бутівська» і «Ясинівка-Глибока» в Макіївці, Моспінської шахти, шахт «Трудовська» і «Жовтнева» в Донецьку, шахти «Білоріченська» в Лутугинському районі Луганської області, яка вже не підлягає відновленню, шахти «Комсомолець Донбасу» Кіровського району Донецької області, шахти імені Вахрушева в Ровеньках, зруйнованої шахти «Прогрес» в Торезі, шахти «Червоний Партизан» в Свердловську, Іловайської шахти, шахти «Волинської» в Розсипному, повністю затоплені шахти «Луганська» і « Машинський блок», шахта «Марія Глибока» в Первомайську і шахта Єнакіївська.

Цей жахливо довгий список представляє ще більш жахливу загрозу. Якщо не викачувати отруйну шахтну воду, вона може змішатися з ґрунтової прісною водою, потрапити в річки і вода стане абсолютно непридатною для споживання.

Читайте також  Бур'яни та фазани: окуповані міста на Донбасі перетворюються на привидів

Звернула увагу на катастрофічну ситуацію і віце-спікер українського парламенту Ірина Геращенко.

«Ми не змогли відвідати Донецьку фільтрувальну станцію, яка через обстріли з грудня минулого року зупинялася 14 раз, але ж там постійно працюють люди, в основному жінки, а зона безпеки звузилася від двох кілометрів до ста метрів. І, не дай Бог, через обстріли будуть пошкоджені контейнери з хімічними речовинами, це загрожує екологічною катастрофою і ураженням десятків кілометрів, смертельною небезпекою для людей», – написала Геращенко.

Також вона повідомила про катастрофічну ситуацію на підприємствах Бахмутського аграрного союзу, де утримується більше 93 тисяч свиней і де три роки не можуть провести колекторні і очисні роботи.

Б’ють на сполох і спостерігачі ОБСЄ. Вони повідомили, що сховище хімвідходів фенольного заводу в Новгородському затиснуте між позиціями сторін тільки в 400 метрах один від одного.
Донецька область опинилася під загрозою забруднення відходами фенольного заводу, сховище якого знаходиться в Новгородському в безпосередній близькості до лінії розмежування.

Все наведене вище – є результатом діяльності бойовиків та свідченням того, що єдиним їхнім завданням є цілковите знищення Донбасу.

Джерела

http://blogs.korrespondent.net/blog/politics/3854588/

http://espreso.tv/news/2017/04/10/donbasu_zagrozhuye_ekologichna_katastrofa_geraschenko

http://khpg.org/index.php?id=1485165203

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: