На Прикарпатті завдяки співпраці активістів та прокуратури напрацьовано 20 “кейсів” щодо корупційних діянь

В Івано-Франківську відбулась прес-конференція на тему “Об’єднання зусиль органів прокуратури Івано-Франківської області та Всеукраїнського руху проти політичної корупції “Під контролем” дають реальні результати в боротьбі з корупцією”.

Координатор руху у західній Україні “Під контролем” Мирослав Сімка зауважив, що зустріч присвячена підсумкам спільної з прокуратурою роботи за рік, інформує Фіртка.

“Основна мета такої співпраці показати, що контакт між громадськими організаціями та правоохоронними органами є можливий. Ми співпрацюємо у найрізноманітніших сферах: держзакупівелі, конфлікт інтересів, декларування даних та майновий статус і ми задоволені, що є результати такої співпраці”, – наголошує Сміка.

За його словами, в рамках цієї співпраці в Україні налічується 319, так званих, напрацьованих “кейсів” про різні правопорушення й у 175 випадках – інформація про правопорушення підтверджена повністю або частково.

“Це понад 50% і це показує, що така співпраця адекватна. По Україні вже є 5 вироків судів, в 39 випадках повідомлено про підозру у вчиненні првопорушень, ще 20 актів спрямовано до суду”, – підкреслив Мирослав Сімка.

За результатами спільної роботи прокуратури Івано-Франківської області з громадською організацією «Всеукраїнський рух проти політичної корупції «Під контролем» розпочато 4 кримінальні провадження, одне з яких уже направлено до суду, заявлено 2 позови, які задоволено, внесено 3 подання, складено 3 адміністративні протоколи, направлено лист в Івано-Франківське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України для початку розгляду справи про захист економічної конкуренції, розірвано договір про закупівлю товарів, укладений з порушенням Закону.

Начальник відділу прокуратури в Івано-Франківській області Віталій Данилишин, зауважив, що з явищем корупції прокуратурі потрібно боротися разом із громадськістю.

Так, за його словами направлено до суду обвинувальний акт щодо директора комунального підприємства, який розтратив та використав не за цільовим призначенням бюджетні кошти в сумі 23 млн грн. (ч. 5 ст. 191– санкція якої передбачає покарання до 12 років позбавлення волі, ч. 2 ст. 210 КК України).

Читайте також  У Франківську затримали водія, який збив пішохода і втік

Розпочато та на даний час проводиться розслідування кримінального провадження за фактом придбання депутатом місцевої ради земельної ділянки на аукціоні, який навіть не оголошувався (ч. 1 ст. 364 КК України – зловживання владою або службовим становищем).

Під час опрацювання інформації щодо проведення відділом освіти райдержадміністрації закупівлі послуг їдалень (послуг харчування дітей) на суму 469 тис грн встановлено, що учасниками процедури закупівлі були фактично чоловік (директор приватного підприємства) та дружина (приватний підприємець), тобто пов’язані особи.

Однак комітет з конкурсних торгів, який складається з працівників відділу освіти, не відмовив цим особам в участі у процедурі закупівлі та не відхилив їхні пропозиції.

За результатами розгляду подань прокуратури в порядку ст. 65 Закону України «Про запобігання корупції» голову, заступника голови та членів комітету з конкурсних торгів притягнуто до дисциплінарної відповідальності, їм оголошено догани (загалом 4 особи).

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.