Нідерланди допоможуть Івано-Франківщині визначитись щодо стратегії поводження зі сміттям

Вже у п’ятницю, 12 травня в Калуші пройде чергова виїздна сесія Івано-Франківської обласної ради.
Напередодні виїзного засідання, що буде присвячена екологічній проблематиці, в етері обласного телебачення “Галичина” голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич розповів про порядок денний сесії, потребу розробки стратегії поводження з твердими побутовими відходами та збільшення фінансування програми ремонту доріг області.

Як зауважив очільник депутатського корпусу, питання екології для Івано-Франківщини є стратегічно важливим, адже напряму пов’язано з розвитком туристично-рекреаційної галузі в області.

“Бо якщо ми хочемо, аби до нас їхати туристи та залишали гроші на території області, то все повинно бути прекресно. Не тільки гори, а й дороги та довкілля. Саме тому вирішили присвятити одну із сесій екології. Обрали Калуш з уваги на те, що свого часу він був оголошений зоною екологічною лиха і сьогодні, насправді, Уряд та парламент нічого у цьому напрямку не робить. На сесії розглянемо цілий ряд екологічних питань,зокрема – заслухаємо інформацію про стан виконання екологічної програми у 2016 році, внесемо на цей рік деякі зміни. Зокрема, в частині збільшення фінансування. Одне із стратегічних питань – наше бачення щодо поводження із твердими побутовими відходами”, – розповів Олександр Сич.

Голова облради відзначив, що наразі на Прикарпатті питання утилізації сміття не таке проблемне, як на Львівщині. Втім, якщо не вживати заходів, то ситуація може такою стати

“З досвіду двох каденцій на посаді голови облради можу сказати, що наразі лиш багато говоримо про те, що нам потрібна стратегія поводження з відходами. Ми наразі ніби пальцем в небо тикаємо, коли кажемо про сміттєпереробні заводи і кількісну потребу на Прикарпатті. Скільки треба, де мають бути, яка структура того сміття, як його переробляти, чи зможе бізнес вкласти гроші та мати з того зиск? Тому на сесії хочемо отримати інформацію про реальний стан в області та доручити облдержадміністрації розробити стратегію. Зле, що немає національної стратегії. Але я не думаю, що ми маємо її чекати. Можливо, станемо першою областю, що матиме цю стратегію. Тим більше, що на території області реалізовується пілотний проект Нідерландів щодо стану поводження з твердими побутовими відходами та можливою стратегією”, – резюмував свободівець.

Читайте також  Франківці скаржаться на гори сміття біля зупинок громадського транспорту (фото)

За словами Олександра Сича, на сесію запросили виступити представника уряду Нідерландів, щоб вони могли надати свої остаточні рекомендації за проектом. На думку очільника облради, пропозиції нідерладців б могли стати основою стратегії поводження з твердими побутовими відходами.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.