Помер почесний доктор Прикарпатського національного університету

22 лютого помер видатний вчений, педагог та організатор науки, член-кореспондент НАН України, дійсний член Наукового товариства імені Шевченка, почесний доктор Прикарпатського національного університету Пташник Богдан Йосипович.

Народився Богдан Йосипович Пташник 28 вересня 1937 року в селищі Богородчани Івано-Франківської області. У 1959 році закінчив Івано-Франківський державний педагогічний інститут. З 1959 року по 1961 рік працював учителем математики Росільнянської середньої школи (Богородчанський район), у 1961-1963 роках – асистент кафедри математики Івано-Франківського державного педагогічного інституту, у 1963-1966 роках – аспірант Інституту математики АН УРСР. Після закінчення аспірантури працював асистентом кафедри диференціальних рівнянь Львівського державного університету імені Івана Франка. У 1968 році захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата фізико-математичних наук.

У 1969 році Пташник розпочав свій творчий шлях в установах Академії наук України – у Фізико-механічному інституті та Інституті прикладних проблем механіки і математики імені Підстригача. Тут він отримав оригінальні наукові результати, відображені у понад 200 наукових працях, і створив наукову школу з теорії диференціальних рівнянь з частинними похідними. У 1989 році захистив докторську дисертацію «Некласичні крайові задачі для диференціальних рівнянь з частинними похідними». У 1990 році йому присвоїли вчене звання професора.

Його наукова і громадська праця здобула заслужене визнання української наукової спільноти. Під його керівництвом успішно захистили 17 кандидатських і 3 докторські дисертації. В 2002 році його обрали академіком Академії наук вищої школи України, в 2003 році – членом-кореспондентом НАН України, а в 2006 році – дійсним членом Наукового товариства імені Тараса Шевченка. У 2007 році йому присудили звання почесного доктора Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, йдеться на сайті університету.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.