Або сьогодні, або штраф і ТЦК: для всіх чоловіків настав вирішальний день, що буде далі

Сьогодні – останній день для оновлення даних військовозобов’язаними в ТЦК, ЦНАПі або в додатку Резерв+. Уже з 17 липня чоловіки призовного віку можуть отримати повістки або штрафи просто на вулиці, залежно від того, чи оновили вони дані та чи мають із собою відповідні документи. Оновити дані мають і жінки певних спеціальностей.

Що буде з тими, хто не оновив дані:

військовозобов’язаних можуть оштрафувати на суми від 17 до 25 тисяч гривень. За несплату – обмеження в праві керувати авто або арешт майна;
якщо не сплатити штраф – можуть також заблокувати рахунок (якщо там є необхідна сума, то її спишуть);
якщо людина системно не платитиме штрафи і її борг зросте до орієнтовно 150 тисяч, то її майно виставлять на торги;
тим, хто не оновив дані, так само можуть надіслати повістку – за останньою адресою, яка була в реєстрі. Її вважатимуть врученою, навіть якщо від неї відмовитися або не підписати.
Що буде з тими, хто оновив дані:

за новим законом про мобілізацію, ВЛК треба проходити у воєнний час щороку. Ймовірно, на багатьох очікує направлення на ВЛК;
повістки онлайн, тобто через Резерв+, військовозобов’язані отримати не можуть. Сам процес оформлення повістки має прискоритися, стати більш автоматизованим;
якщо ВЛК визнає військовозобов’язаного придатним, він, найімовірніше, одразу отримає бойову повістку;
якщо людина не прийде за повісткою на проходження ВЛК – на неї чекає штраф від 17 до 25 тисяч гривень;
якщо після ВВК без поважних причин не з’явиться в ТЦК – це кримінальна відповідальність, тобто до 5 років в’язниці;
із завтрашнього дня може активізуватися процес перевірки документів на вулиці поліцією і представниками ТЦК. Затримувати чоловіків на вулиці та доставляти їх до військкоматів можуть лише поліцейські (представники ТЦК не можуть робити це самостійно);
чоловіків, які ігнорують оновлення даних, після 16 липня – можуть подаватися в розшук. Це станеться, якщо вони не з’являться в ТЦК за повісткою.
“Українців в інших країнах, які не оновлять дані через “Резерв+”, також будуть штрафувати”, – заступник міністра оборони Чорногоренко.

Читайте також  Чого насправді хоче чоловік від своєї коханої жінки

Судячи з логіки Катерини Чорногоренко, якщо громадянин не повідомив свій номер телефону, або email чи фактичне місце проживання, він все одно отримає штраф після 16 липня.

Однак, якщо йдеться про шлюб чи народження дитини, то ці дані і так є в держави. Тому неповідомлення в 7-денний термін ТЦК про такі події не повинно призводити до накладення штрафу. Також, за її словами, можна вимагати від ТЦК внести коректні дані, наприклад, якщо людина пройшла ЛКК, але в Реєстрі “Оберіг” це не відображається.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.