У НБУ повідомили про підвищення заробітних плат українців

Українці стали жити краще – їхні доходи зростають. Про підвищення заробітних плат у нашій державі повідомили у Національному банку.

Зазначено, що реальні доходи населення помітно збільшуються через зростання зарплат, пенсій та зниження рівня інфляції.

“Номінальні доходи населення зростають досить швидко, і навіть реальні доходи з огляду на невисоку інфляцію відповідно зростають теж швидко”, – зазначила очільниця Департаменту фінансової стабільності НБУ Первін Дадашова.

За інформацією Нацбанку, цьогоріч пришвидшилося зростання реальних доходів населення. Змінилася їх основна складова – заробітні плати, зокрема у приватному секторі. На це вплинуло відновлення економічної активності.

У звіті вказано, що посилення конкуренції за працівників сприяє підвищенню середньої заробітної плати в Україні. У першому кварталі 2024-го вона збільшилася на 22,5% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Вітчизняні компанії відчувають дефіцит кваліфікованих кадрів і намагаються їх втримати, пропонуючи більші оклади.

У НБУ наголосили, що понад половина роботодавців, опитаних Міжнародною організацією з міграції та Міністерством економіки вважають своєю головною проблемою саме підбір персоналу.

На обсягах доходів позитивно позначилося поетапне підвищення мінімальної заробітної плати на початку 2024 року та з 1 квітня. Нагадаємо, що йдеться про суми у 7100 та 8000 гривень.

Зростання виплат у бюджетних установах, а також фінансового забезпечення військовослужбовців підживлює загальне зростання доходів населення. Номінальні виплати захисникам зросли на 10% у річному вимірі за рахунок відновлення доплат за період з лютого по квітень 2024 року. Пенсії також збільшилися – завдяки індексації, яку уряд проводить, незважаючи на повномасштабну війну та право не здійснювати перерахунок у це період.

“Попри збереження безпекових ризиків та руйнування енергетичної інфраструктури, економіка й надалі зростатиме. Ділова активність сприятиме зниженню безробіття”, – наголосили у НБУ.

Читайте також  У Польщі суворо кaрaють за помилки в запрошеннях на роботу

У регуляторі вважають, що конкуренція роботодавців за кваліфікованих співробітників й надалі сприятиме підвищенню зарплат. Кабмін також планує зростання грошового забезпечення бійців ЗСУ. Але приріст реальних доходів гальмуватиме пришвидшення інфляції.

За прогнозом Нацбанку, у цьому році очікується зростання номінальної заробітної плати на 14,8%, а реальної, яка розраховується з урахування інфляції – на 8,1%. Номінальна зарплата у 2025-му зросте на 14,2%, а реальна – на 6,5%.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.