Польща: “Східне партнерство” зазнало краху

Програма зазнала фіаско, оскільки не давала Україні та іншим країнам перспективи членства в ЄС.

1749953

Переконання, що хорошу східну політику можна провадити через ЄС, є міфом. Про це заявив міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський, відповідаючи на запитання і зауваги депутатів опозиції в сеймі, передає Радіо Польща.

На думку Ващиковського, “Східне партнерство” не заслуговує на високу оцінку, оскільки програма не надавала можливості країнам, до неї приєднаних – Україні, Білорусі, Молдові, Вірменії, Грузії та Азербайджану – шанс на вступ до Євросоюзу.

Програма, на думку політика, відводила зазначеним державам лише роль буферної зони між Росією та ЄС: “Ми відкинули цю концепцію як неправильну. “Східне партнерство” створювало для цих країн ілюзію, але не створювало перспективи членства в Євросоюзі. Політика, прийнята попереднім урядом (партія “Громадянська платформа”, – ред.), закінчилася крахом, оскільки Євромайдан підважив її”.

Глава польської дипломатії підкреслив, що люди в Києві у 2013 році вийшли на Майдан з бажанням бути частиною ЄС, а не залишатися в передпокої: “Тому не можна назвати програму успішною. Українці піддали сумніву, власне, саме партнерство і захотіли членства”, – сказав Ващиковський.

Міністр також розкритикував курс свого попередника Радослава Сікорського (міністр закордонних справ Польщі у 2007-2014 роках, – ред.). Ващиковський звернув увагу на те, що Сікорський хотів наблизити Варшаву до центру прийняття рішень в ЄС шляхом співпраці з Німеччиною, проте цей сценарій не став реальністю: “Виявилося, що наближаючись до Німеччини, ми не стаємо суб’єктом, який реалізує європейську східну політику. Ні в “нормандському форматі”, створеному німцями, ні в “мінському” Польщі не знайшлося місця”, – заявив політик.

Відповідно до його концепції, Польща зараз не віддаляється від Німеччини, а просто хоче бути ближчою до Британії і країн Вишеградської четвірки.

Читайте також  Вирішив помститися: українець підпалив дві автівки колишнього роботодавця в Польщі

Нагадаємо про те, що “Східне партнерство” – це програма, спрямована на зміцнення співпраці між ЄС і шістьма державами Східної Європи і Південного Кавказу, яка була створена у 2009 році за ініціативою Польщі і Швеції.

Раніше канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що Євросоюз не планує розширюватися за рахунок учасників програми “Східне партнерство”.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: