ТЦК почали забирати військові квитки: що робити, і до чого готуватися, якщо втратили документ

ТЦК не мають права забирати військовий квиток, але такі випадки все ж таки бувають

В Україні трапляються випадки, коли ТЦК перевищують свої повноваження та забирають у чоловіків військовий квиток. Про те, чому забирають військовий квиток і що робити у такому разі, розповідає ТСН.

Як пояснюють юристи, такі дії є порушенням з боку представників ТЦК, адже жодного права забирати військовий квиток у чоловіка вони не мають.

“Якщо так відбувається, то, в принципі, вони замість квитка мають видати будь-яке тимчасове посвідчення. Квиток – це посвідчення особи щодо його статусу – призовника, резервіста, чи військовозобов’язаного. дії свідчать про порушення закону”, – каже юрист Ростилав Кравець.

За словами адвоката, такі дії є хитрощами з боку працівників військкомату та певним видом шантажу.

“Забираючи військовий квиток, представники ТЦК позбавляють чоловіка відповідного облікового документа. А це є намаганням певним чином шантажувати військовозобов’язаного або призовника тим, щоб він наступного разу прийшов до територіального центру комплектування. Формально це є порушенням”, – розповів адвокат.

Водночас Кабміном було внесено відповідні зміни до положень щодо ТЦК, згідно з якими особа може отримати військово-обліковий документ навіть не за місцем своєї реєстрації, а в будь-якому іншому місці.

У разі, якщо забрали ваш військовий квиток, потрібно написати заяву на прізвище керівника військкомату, де сталося порушення.

“Хоч це може і не дати результатів. Тоді треба стукати у двері Генерального штабу, у вищі територіальні центри комплектування або писати скаргу до Державного бюро розслідувань”, – додав адвокат.

Для того, щоб повернути військовий квиток або інший військово-обліковий документ, як мінімум, потрібно подати письмову заяву на прізвище керівника.

“Звичайно, досить велика ймовірність, що це нічого не дасть. Тому можна подавати відповідні скарги до Генерального штабу, скарг до вищих територіальних центрів комплектування або скарг до Державного бюро розслідувань щодо перевищення повноважень керівництвом або працівниками ТЦК, які забирають військово-обліковий документ”, – наголошує юрист.

Читайте також  Як інженер із Прикарпаття підкорює світ (відео)

Він зазначає, що у разі, якщо представники ТЦК забирають військовий квиток, слід вимагати від них відповідного письмового підтвердження того, що цей документ було вилучено безпосередньо конкретним працівником військкомату. Якщо це не зробити, то на особу за втрату документа може бути накладено штраф від 510 до 850 грн.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.