Ухилянти втрачають свідомість: штраф ще не найстрашніше – далі чекає покарання набагато важче

Ухилянтів чекають не лише штрафи, а й кримінальна відповідальність

Новий закон про мобілізацію вимагає, щоб військовозобов’язані українці оновлювали свої військово-облікові дані до ТЦК та СП. В іншому випадку на них чекає покарання у розмірі від 17 до 25 тисяч гривень. Якщо ж громадянин не оновить дані та проігнорує штраф, він вважатиметься ухилянтом і понесе кримінальну відповідальність, пише телеграм-канал Інсайдер UA.

Про покарання для ухилянтів розповіла народна депутатка та членкиня Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Ірина Фріз. За її словами, чинне законодавство передбачає для ухилянтів від 3 до 5 років позбавлення волі.

“Штрафи (від 17 тис. грн. до 25 тис. 500 грн.) встановлені за порушення військового обліку. Тобто це штрафи за неоновлення даних. У разі якщо військовозобов’язаний не оновив дані та не сплатив штраф, залишається в “сірій зоні” “, то він вважається таким, що ухиляється і до нього застосовується стаття про порушення закону про мобілізацію. Це передбачає кримінальну відповідальність, загрожує від 3 до 5 років позбавлення волі», – наголосила Ірина Фріз.

У свою чергу, адвокати не радять ухилятися від сплати штрафів, щоб уникнути серйозних проблем у майбутньому. Так, адвокат Олег Горбачов закликає поспішати з оплатою штрафу, якщо він буде вам накладений, оскільки інакше можна зіткнутися з великими обмеженнями.

“Якщо людина не сплачує штрафу, то відкривається виконавче провадження, в рамках якого вже можуть бути накладені арешти на банківські рахунки, якими володіє така особа”, – розповів юрист.

Горбачов зазначив, що право на оскарження штрафу громадянина залишається навіть після того, як він його заплатив. Отже, якщо ви маєте намір це зробити, все одно краще спочатку внести потрібну суму, щоб уникнути блокування рахунків, а вже потім звертатися до суду.

Читайте також  Українців штрафують на кордоні з Польщею: названо головну причину

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.