Штраф 40 тисяч та 7 років без прав: за що тепер карають навіть тверезих водіїв

Водіям розповіли, у яких випадках можна нарватися на серйозний штраф

Чинне законодавство розмежовує як обставини, за яких людина може не мати посвідчення водія, так і покарання за це. Втратити право на управління МС можна за окремі порушення правил дорожнього руху, але виключно за рішенням суду.

Раніше осіб, які керували транспортним засобом, незважаючи на заборону суду, карали накладенням штрафу у розмірі 510 грн. Згодом було схвалено закон №1231-IX “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за окремі правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху”.

Він запровадив додаткове положення до статті 126 Кодексу України про адміністративні порушення (КУпАП) та суттєво посилив покарання за подібне правопорушення. Тепер керування транспортним засобом особою, яка не має при собі документів (або не пред’явила їх у спосіб, що дозволяє поліцейському прочитати та зафіксувати дані) тягне за собою накладення штрафу у розмірі 425 грн.

“Стандартний” штраф за керування без права на це – 3 400 грн (це стосується і людини, яка передала транспорт водієві без права на їзду). Якщо водію тимчасово заборонили керувати ТЗ, його також можуть позбавити прав водія на термін від 3 до 6 місяців.

Коли водія, позбавленого прав водіння, “впіймали” за кермом, призначається штраф у розмірі 20 400 грн. Якщо протягом року після вилучення прав водія знову затримали за кермом, повторне покарання для нього:

штраф у розмірі 40800 грн;
вилучення прав на керування транспортним засобом на строк від 5 до 7 років.
Крім того, такому водієві загрожує вилучення із власності транспортного засобу.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.