Життя перетвориться на пекло: що чекає на ухилянтів після штрафу в 25 тис. грн – адвокат попередив

Закон про мобілізацію набуде чинності вже 18 травня 2024 року. Після цієї дати всі громадяни України, які перебувають на військовому обліку, протягом 60 днів зобов’язані оновити свої особисті дані в ТЦК.

Адвокат Олег Горбачов пояснив, як держава змушуватиме громадян прийти до Територіальних центрів комплектування. Після набуття чинності законом у військовозобов’язаних громадян буде 60 днів, щоб оновити свої військово-облікові дані. Якщо цього не зробити, то виникнуть проблеми. Про це пише “Обозреватель”.

Напередодні депутати Верховної Ради погодилися на збільшення у десятки разів штрафів для громадян, які ухиляються від мобілізації. Раніше за це накладався штраф від 510 до 850 гривень, а тепер за порушення мобілізаційного законодавства у воєнний час доведеться заплатити від 17 тисяч до 25,5 тисячі гривень. Адвокат Олег Горбачов закликає поспішати з сплатою штрафу, якщо він вам буде накладений. Інакше у того, хто ухиляється, можуть бути серйозні проблеми.

“Якщо людина не сплачує штрафу, то відкривається виконавче провадження, в рамках якого вже можуть бути накладені арешти на банківські рахунки, якими володіє така особа”, – розповів юрист.

Горбачов зазначив, що право на оскарження штрафу громадянина залишається навіть після того, як він його заплатив. Отже, якщо ви маєте намір це зробити, все одно краще спочатку внести потрібну суму, щоб уникнути блокування рахунків, а вже потім звертатися до суду. Також значно збільшилися штрафи для роботодавців. За приховування даних про співробітника у воєнний час їх можуть покарати від 34 тисяч до 59 тисяч гривень.

Олег Горбачов зазначає, що поки що в його юридичній практиці не було випадку, коли ТЦК накладали санкції на фірми та компанії. Однак після набуття чинності новим законом це може змінитися.

Читайте також  На рекламу мера Івано-Франківська з бюджету витратили 38 мільйонів гривень

Наразі в різних ефірах українські чиновники, депутати та представники силових структур в один голос стверджують, що нові штрафи для тих, хто ухиляється, починають діяти наступного дня після ухвалення закону в парламенті. Однак це суперечить чинному законодавству.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.