Українцям доведеться заплатити податки за квартири, які колись були отримані безкоштовно

Багато українців будуть змушені цього року сплатити податки за квартири. Причому платити доведеться не лише власникам нового житла, а й тим, хто купив свою квартиру або отримав її безкоштовно вже давно.

Хто зобов’язаний його сплатити, розповів у своєму матеріалі OBOZ.UA.

Йдеться про податок на надлишкову площу житла. Його зобов’язані платити власники квартир, площа яких перевищує 60 кв. метрів, і власники будинків площею понад 120 кв. метрів.

При цьому, якщо у власника є у власності квартира і будинок, то складають площу квартири і будинку. У цьому разі податок потрібно платити, якщо отримана сума становить понад 180 кв. метрів. Однак закон виписаний так, що в разі наявності двох квартир, надлишковою все одно вважатиметься площа, яка перевищує 60 кв. метрів. Тобто, якщо, наприклад, у вас є дві квартири площею по 50 кв. метрів, то їхня сумарна площа становитиме 100 кв. метрів. А отже, платити податок доведеться за надлишкову площу 40 кв. метрів.

При цьому потрібно знати, що в розрахунок береться загальна площа квартири, а не тільки її житлова площа.

Сума податку на квадратний метр не повинна перевищувати 1,5% від мінімальної зарплати. А оскільки податок сплачується цього року за минулий рік, то і мінімалка береться та, що була на 1 січня минулого року. Так, на початку минулого року мінімальна зарплата становила 6700 гривень.

Таким чином, півтора відсотки від цієї суми становитимуть 100,5 грн. Податок із квадратного метра не має бути вищим за цю суму. А ось нижче він цілком може бути. Його встановлює на свій розсуд місцева влада, оскільки цей податок іде не до державного, а до місцевих бюджетів.

Читайте також  “Били і труїли газом”: З’явилися нові подробиці масової бійки громадян і поліцейських у Дніпрі

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.