Запасайтеся поки не пізно: в Україні намічається жорсткuй дефіцит популярного продукту

У недалекому майбутньому в Україні може виникнути серйозний дефіцит соняшникової олії через масове припинення роботи заводів, що спеціалізуються на переробці соняшника. Про це повідомляється за даними видання Agricensus, яке посилається на ринкові джерела.

Власники переробних підприємств заявили про можливу зупинку своєї діяльності через зменшення обсягів експорту та падіння цін на світовому ринку. Наприклад, вартість соняшникової олії на світовому ринку наразі складає 835-840 доларів за тонну, що на 60-70 доларів менше, ніж місяць тому.

Причиною цього є недостатній попит від основних експортних ринків, таких як Індія, Китай і країни ЄС, а також наявність великих постачальників соняшникової олії в Чорноморському регіоні. Наприклад, Індія, один з основних імпортерів української олії, переорієнтувалась на товари з Росії та Аргентини через конфлікт в Україні.

У внутрішньому ринку України ціни на соняшникову олію знизилися на 7% за останній місяць, а ціни на шрот – на 24%. Це призвело до заяв виробників, особливо з центрального та західного регіонів, про низьку рентабельність виробництва через зростання вартості логістики.

Якщо ситуація не покращиться, виробники можуть припинити свою діяльність, що може призвести до дефіциту соняшникової олії в Україні вже наступного року. Аграрії також можуть зменшити посівні площі соняшнику через неможливість його реалізації.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.