Гучна стаття WSJ — Путін готовий до війни в Європі

Європейським країнам доведеться збільшувати витрати на оборону за рахунок скорочення соціальних видатків.

Війна в Україні та суперечки зі США виявили прогалини у військовому потенціалі Європи, на усунення яких знадобляться роки, навіть якщо уряди зроблять військові витрати політичним пріоритетом. tsn.ua

Як пише The Wall Street Journal, досягнення необхідного рівня військових витрат швидше за все змусило б європейських членів НАТО почати скасовувати значне збільшення соціальних витрат після холодної війни.

Видання зазначає, що згідно з аналізом експертів, Європі знадобиться щонайменше 20 років, щоб створити силу, здатну протистояти російському вторгненню до Литви та прилеглих частин Польщі без участі США. Водночас Росія може відновити сили для нової війни значно швидше.

“Хоча в Україні було знищено величезну кількість російської техніки, багато європейських чиновників кажуть, що Москва може відновити свою армію протягом кількох років після закінчення війни. Тим часом НАТО вичерпало власні запаси зброї, щоб утримувати Україну в озброєнні. Оскільки армії потрібні роки, щоб планувати, споряджати та тренувати сили, європейські уряди стикаються з негайними та жорсткими компромісами щодо витрат”, — пише WSJ.

На думку багатьох експертів, європейські витрати на оборону повинні досягти 3% ВВП, щоб обійтись без допомоги США.

Згідно з недавнім дослідженням німецького Інституту економічних досліджень Ifo, більшість європейських країн можуть досягти 2% військових витрат, скоротивши інші державні витрати менше ніж на 1 відсотковий пункт. Але досягнення 3% означало б перекласти кілька процентних пунктів державних витрат на оборону.

Ifo підрахував, що хоча військові витрати європейських країн НАТО повернулися до рівня 1991 року на основі цін 2023 року, соціальні витрати зросли більш ніж удвічі за цей період і поглинули половину державних витрат. І цей фіскальний тиск зробив Європу залежною від Вашингтона щодо життєво важливого військового потенціалу.

Читайте також  До мурашок. Українець на балконі в Італії приголомшливо зіграв мелодію «Чорнобривців» (Відео)

І зараз європейські військові планувальники неофіційно намагаються розглядати питання про те, як НАТО може діяти без високого рівня підтримки США.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.