Навесні українці можуть втратити все: запроваджено дикі штрафи до 150 тисяч грн

Українці можуть заплатити великі штрафи.

Громадянам, які з приходом весни почали розчищати свої господарства після зими, варто знати, що у разі неправильної утилізації сміття, листя та гілок на них чекають величезні штрафи. Про розмір грошового покарання розповів портал “Стіна”.

Вже сьогодні досвідчені садівники та мешканці приватних будинків розпочинають роботи з прибирання території та підготовки до сезону шашликів. І саме в цей період багато хто ризикує стати порушниками українського законодавства та заплатити чималі гроші за наведення чистоти на своїх ділянках.

Згідно із законом, українці повинні правильно утилізувати рослинне сміття, але багато хто обходить це правило і намагається спалювати відходи, листя та гілки після збирання. Але саме в цьому випадку на них чекає покарання у вигляді штрафів у розмірі від 3060 до 6120 гривень. Вся справа у шкідливих речовинах, які утворюються через спалювання та завдають шкоди екології. Зокрема це чадний газ, оксид азоту, а також інші шкідливі сполуки. Крім того, наслідки такого виду утилізації можуть нести безпосередню небезпеку і для самого порушника, оскільки дим із шкідливими речовинами здатний спровокувати розвиток онкологічних захворювань.

Варто зазначити, що сума покарання за спалювання рослинних відходів буде значно вищою, якщо порушником виявиться посадова особа. У цьому випадку прибирання території йому коштуватиме від 15 до 21 тисячі гривень.

Крім шкідливих викидів в атмосферу спалювання сміття завдає шкоди і землі, оскільки випалена ділянка оновлюється протягом щонайменше 5-6 років. Крім того, утилізація рослинних відходів може перерости у масштабну пожежу та випалити величезні території. У такому разі винуватцеві підпалу доведеться заплатити до 90-150 тисяч гривень. Але максимальним покаранням порушення закону є позбавлення волі. Так трапляється у випадку, коли виникає пожежа на території лісових масивів або зелених посадок біля населених пунктів.

Читайте також  Патрульні зможуть штрафувати власників авто на «бляхах»

Також варто нагадати, що спалювати суху рослинність у той час, коли в країні воєнний стан, не варто, оскільки це порушення можуть прирівняти до диверсії, а порушник понесе покарання, передбачене останніми поправками у Кримінальному кодексі України.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.