Почалася масштабна перевірка українських біженців у Німеччині: що робитимуть з ухилянтами

У Німеччині почалась масштабна перевірка українських біженців. У поле зору Федерального відомства у справах міграції та біженців потрапили тисячі осіб з українськими паспортами. Стало відомо, як це може вплинути на ухилянтів, яких у Німеччині сховалось чимало.

Почалася масштабна перевірка українських біженців у Німеччині: що робитимуть з ухилянтами – today.ua
Про перевірку українських біженців повідомило німецьке видання Welt.

У Німеччині на сьогодні мають статус тимчасового захисту близько 1,2 млн українців. Більшість із них отримують фінансову допомогу від німецького уряду. Проте, як з’ясувалось, декому виплати були призначені незаконно. Можливістю отримати гроші від німецького уряду скористалися тисячі осіб з українськими паспортами, які насправді не є українцями.

Зараз Федеральне відомство у справах міграції та біженців (BAMF) ФРН проводить перевірку 5600 випадків, в яких є підозра, що виплати були призначені біженцям незаконно, і що насправді вони ніякі не біженці. Та й українцями їх можна назвати лише умовно.

Ще восени 2023 Федеральне міністерство внутрішніх справ почало отримувати сигнали, що деякі українські біженці викликають підозру у тому, що вони насправді українці. Тоді міністерство розіслало у федеральні землі циркуляр, в якому просило повідомляти BAMF про всі такі підозрілі випадки. Зрештою на сьогодні BAMF отримало сигнали про 5609 таких випадків.

Що в цих біженцях “не так”
Йдеться про осіб, які отримали українські паспорти зовсім недавно. І крім того, практично ніхто з них не розмовляє українською. Це видається найбільш підозрілим, позаяк в Україні всі представники нацменшин добре володіють українською мовою.

У поле зору німецьких перевіряльників потрапили “українці”, які не знають української і спілкуються виключно угорською мовою. До того ж, більшість із них отримали українські паспорти в українському місті Берегове, яке розташоване лише в кількох кілометрах від кордону між Україною та Угорщиною. Це може свідчити, що “нові українці” мають подвійне громадянство: крім українського ще й угорське. А в такому випадку вони не мають права на отримання допомоги від німецького уряду.

Читайте також  Настя, яку не забирали з Уханю через собаку, «забрала з сім'ї» голову Державної міграційної служби України (ФОТО)

Почалася масштабна перевірка українських біженців у Німеччині: що робитимуть з ухилянтами

“Як громадяни ЄС, угорці не мають права на соціальні виплати, такі як соціальна допомога в Німеччині. Українці ж отримують тимчасовий захист і пільги через російсько-загарбницьку війну”, – повідомляє Welt.

Крім того, румунське видання Digi24 також опублікувало інформацію про румунів, яких було виявлено у Німеччині у статусі українських біженців. Зараз таких випадків налічується десятки, та не виключено, що будуть виявлені ще. Ці “біженці” також не знають жодного слова українською, але мають українські паспорти. Усіма ними зараз займаються німецькі правоохоронці, і очевидно, їм доведеться повертати отриману допомогу.

Як перевірка вплине на українських ухилянтів
Що стосується українських чоловіків-ухилянтів, яких у Німеччині, кажуть, є із сотню тисяч, то вони можуть наразі спати спокійно. Ці перевірки їх не стосуються. Поки що Німеччина не має наміру їх депортувати або якось обмежувати у правах.

Хоча цьому можуть посприяти в українських консульствах. Якщо Верховна Рада ухвалить закон, що буде обмежувати чоловіків за кордоном у наданні консульських послуг, то багатьом українцям доведеться повернутися додому.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.