Влаcників пpисадибних та дaчних ділянок почали сеpйозно штpафувати! За що дoведеться заплатити. Деталі…

Українцям нагадали про серйозний штраф, сума якого може перевищити 100 тисяч гривень.

Про цю відповідальність має знати кожен власник присадибної чи земельної ділянки.

За кілька днів в Україні настане календарна весна, але деякі господарі вже повним ходом наводять порядки на своїх ділянках, забуваючи, що за це можна отримати штраф і чималий.

Мова про спалювання листя, гілок, рослинного сміття, яке у багатьох залишилося з попереднього сезону.

За спалювання трави, листя, сміття та іншої рослинності українці можуть отримати штраф у розмірі від 3060 до 6120 грн. Ці штрафи спрямовані на те, щоб навчити людей не отруювати довкілля.

При активному спалюванні рослинних залишків з димом, що виділяється в повітря, вивільняється отруйна суміш, до її складу входять пил, оксиди азоту, чадний газ, важкі метали, бензопірен (може викликати у людини рак).

Земля, де спалюють траву, відновлюється через 5-6 років. Спалювання рослинності забруднює ґрунт, повітря та воду, а також може призвести до займання в лісових зонах.

Посадовцям за спалювання рослинних решток доведеться заплатити штраф у 15–21 тис. грн.

Але цифри можуть значно збільшитись, якщо пожежа переходить на великі території (поле, луг, пасовища) та території природно-заповідного фонду.

Максимальні штрафи – 90-150 тис. грн – виписують за знищення чи пошкодження лісових масивів, зелених посадок навколо населених пунктів, уздовж залізниці. Можливе й позбавлення волі, якщо під час пожежі загинули люди.

Також під час дії військового стану в Україні спалювання сухостою може бути прирівняне до диверсій.

Ще у березні 2023 року Рада внесла зміни до Кримінального кодексу, якими посилила відповідальність за злочини проти засад нацбезпеки в умовах воєнного стану. Таким чином, у статті 113 “Диверсія” до переліку злочинів додали навмисні підпали, зокрема, сухої рослинності.

Читайте також  Штраф понад 20 тисяч та в'язниця до 7 років: водіїв попередили

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.