Масштабна весняна індексація пенсій: яку “стелю” встановили і яким категоріям підвищать виплати

В Україні з 1 березня 2024 року завдяки масштабній індексації пенсії підвищаться на 8% для понад 10 мільйонів громадян. При цьому встановили “стелю” підвищення.

Про те, як зміняться пенсії, інформує Міністерство соціальної політики.

Як зазначають у відомстві, розмір індексації обчислили на базі остаточних офіційних показників розвитку економіки за минулий рік:

інфляція у розмірі 5,1%;
зростання середньої зарплати, з якої сплачені страхові внески – 7%.
Відтак, зростання пенсій перекриє підвищення цін за 2023-й.

“Попри те, що під час повномасштабної війни Уряд має право не проводити індексацію пенсій, ми не лише проводимо індексацію, але і розширюємо її периметр”, – наголошують у Мінсоцполітики.

Цьогоріч вдруге поспіль проіндексують найнижчі пенсії. Такі пенсії до 2023 року під індексацію не потрапляли. Раніше тим, хто отримував найнижчі пенсії, зазвичай, підвищували не весь розмір пенсії, а тільки ту її частину, яка обчислюється за страховою формулою і яка, як правило, “поглинається” іншими складовими пенсійної виплати, тому зростання розміру пенсії як такого не відбувалось.

У середньому пенсії після індексації зростуть на 322 гривні, а розмір середньої пенсії підвищиться з 5 395 до 5 717 гривень.

Згідно з урядовою постановою, з 1 березня проіндексують пенсії для:

9,5 мільйона “цивільних” пенсіонерів, яким виплати призначені на загальних підставах;
596 тисяч колишніх працівників силових відомств;
97,8 тисячі осіб, які отримують пенсію з інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання через аварію на ЧАЕС.
З березня проіндексують щомісячні страхові виплати для 161,4 тисячі потерпілих та осіб, яким надане право на щомісячні страхові виплати у випадку смерті потерпілого.

Також уряд запровадив зміни для науковців, державних службовців, працівників органів місцевого самоврядування. Їм проіндексують виплати з 1 березня, а не з липня. Розмір теж становитиме 8%. Підвищення торкнеться 20,8 тисячі громадян.

Читайте також  Відповідь шокує: у Мінсоцполітики розповіли, як прожити на пенсію 2700 грн

Уряд встановив тимчасові обмеження на максимальне підвищення пенсій. Після індексації розмір не може перевищувати 1,5 тисячі гривень для всіх отримувачів пенсій і страхових виплат, незалежно від категорії. При цьому підвищення пенсій не може бути меншим за 100 гривень.

“Таке обмеження дозволить більш справедливо розподілити наявний фінансовий ресурс на здійснення індексації та забезпечити підвищення пенсій для громадян, які отримують найменші виплати”, – наголосили у відомстві.

Також розповіли, що з 1 квітня здійснять автоматичний перерахунок пенсій для 654 тисяч працюючих пенсіонерів, враховуючи оновлений страховий стаж.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.