Краще дайте їм свободу та гідну зарплату! Лікарчук розкритикував супервізію для українських вчителів

Колишній керівник Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук розкритикував рішення про появу супервізорів у школах для українських вчителів. Він впевнений, що педагогам краще дати свободу та гідну зарплату.

На його думку, форми роботи фахівців витягнули з нормативних документів, які встановлювали роботу шкільних інспекторів у середині 70-х років минулого століття.

Свою реакцію Лікарчук висловив у дописі у Facebook. Він, зокрема, підкреслив “турботу” про вчителя, зазначивши, що спочатку його роботу вивчатимуть, а потім надаватимуть професійну допомогу.

“Та дайте вчителю достойну зарплату, захистіть його від усіх начальників, методистів, супервізорів, борців і борцинь за якість освіти. Знищте освітній бюрократизм. Забезпечте педагогічну свободу. Розробіть адекватні вимогам сьогодення критерії оцінки праці вчителя, морально і матеріально мотивуйте педагога до підвищення свого фахового рівня. Зробіть так, щоб випускники педуніверситетів стояли в черзі для працевлаштування в школах. І тоді не будуть потрібні ніякі супервізори”, – написав освітній діяч.

Він звернув увагу на “крутість” допомоги, яку отримуватимуть вчителі. Зокрема, підкресливши, хто буде її надавати, а саме супервізори, які мають стаж роботи з навчання дорослих не менше одного року або пʼяти у школі.

“Знову кількість контролерів і наглядачів за роботою вчителя зростає. Пардон. Але незабаром не буде за ким наглядати і чию роботу контролювати”, – зазначив Лікарчук.

Він додав, що у разі, якщо педагогам дійсно хочуть допомогти, то варто дописати в положенні лише одне речення: “Супервізія проводиться лише за бажанням та ініціативою вчителя”.

Користувачі соцмережі погодились з думкою Лікарчука й висловили своє невдоволення:

“Ненав’язливий сервіс буде?! Як в СРСР?”.

“Супервізор повинен мати вищу освіту, не менше п’яти років педагогічного стажу, не менше одного року практичного досвіду навчання та освіти дорослих, а також сертифікат, що підтверджує навчання протягом останніх трьох років за програмою підготовки супервізорів”, – і підуть надавати “професійну допомогу та підтримку” учителям, які в десятки разів мають більше педагогічного стажу (практичного досвіду) роботи в школі”.

Читайте також  Яка тривалість відпустки педагогічних працівників під час дії воєнного стану

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.