НБУ різко змінив валютні обмеження: заробили вже сьогодні, що тепер не можна, а що можна

Національний банк оптимізує низку валютних обмежень, щоб запобігти непродуктивному відтоку капіталу для захисту міжнародних резервів України та збереження стійкості валютного ринку.

Так, з 21 лютого 2024 року запрацюють зміни щодо низки напрямків. По-перше, уточнено умови купівлі валюти бізнесом. На сьогоднішній день для розрахунків в іноземній валюті бізнес повинен спочатку використовувати наявну в нього іноземну валюту, а далі, за необхідності, купувати її на валютному ринку України. Також підприємствам доступні валютні операції на умовах “своп” із купівлі-продажу іноземної валюти, якщо перша частина угоди передбачає купівлю банком у клієнта іноземної валюти.

Щоб операції не використовувалися для обходу валютних обмежень, що діють, НБУ уточнює умови купівлі валюти підприємствами.

Вже з 21 лютого при купівлі валюти бізнесом банки братимуть до уваги не лише кошти в іноземній валюті, розміщені на поточних та депозитних рахунках клієнта, а й інформацію про незавершені валютні операції клієнта з банками на умовах “своп”, за якими здійснено першу частина операції (з продажу клієнтом іноземної валюти банку).

На дату купівлі іноземної валюти юридичним особам потрібно буде надавати банку інформацію про продану їм іноземну валюту по першій частині валютних операцій на умовах “своп” (валюта, термін угоди) щодо незавершених операцій з банками. Вона надаватиметься додатково разом із інформацією про наявні кошти в іноземній валюті на поточних та депозитних рахунках.

По-друге, уточнено особливості валютного нагляду з боку банків за граничними термінами розрахунків за експортними операціями.

Для того, щоб стимулювати повернення в Україну валютної виручки за експорт товарів, НБУ уточнює особливості здійснення валютного нагляду банками.

З 21 лютого банки зможуть завершити валютний нагляд за відповідними операціями лише за умови, що кошти від нерезидента надійшли в іноземній валюті. Перекази у гривнях не будуть підставою для завершення валютного нагляду банком.

Читайте також  Оплата праці працівників закладів освіти під час призупинення навчання через карантин

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.