Молоді вчителі назвали найбільші проблеми в школі: зарплати вистачає на їжу, перевантаженість і дискримінація

Українські молоді вчителі назвали найбільші проблеми з якими вони стикаються під час роботи у школі. Зокрема, деякі з них відзначили, що зарплати ледве вистачає на їжу, а дехто навіть голодував декілька днів, адже було недостатньо коштів. Крім того, 75% педагогів, які взяли участь у дослідженні, зауважили, що вони перевантажені.

Анонімне опитування провела Нова українська школа восени 2023 року. Молоді фахівці також вказували на проблеми дискримінації та систематичне зазіхання на їхній особистий час. Найбільше педагогів обурюють проблеми несправедливого розподілу навантаження й спроб від колег “перекласти обовʼязки”.

Вчителі коментують:

“Звичайно, що піти в освіту – це негативний досвід. 5 років тому за зарплату учителя можна було якось жити. Зараз я працюю суто на їжу і то на найдешевшу. Шукаю нову роботу”, “Одного разу голодував декілька днів через нестачу коштів”.

Опитані молоді педагогічні працівники зазначали, що перевантаженість відчувають усі вчителі незалежно від віку. Проте деякі з них відмічали, що їх обтяжують додатковими завданнями через їх вік. Трохи більше 5% зазначили, що їх оберігають, адже вони молоді.

Найчастіше на молодих фахівців перекладали такі справи:

допомога в технічних питаннях;
ведення документації за колег;
ведення гуртків (не за власним бажанням);
участь у виховних заходах;
примус до участі в різних конкурсах;
примус до підвищення кваліфікації;
безоплатні заміни;
робота на території школи в ролі технічного працівника, ремонтні роботи по школі;
виконання обов’язків адміністрації (без оплати).
Вчителі звертали увагу, що здебільшого їхні старші колеги не вміли та не хотіли вчитись опановувати сучасні цифрові технології, через що їхні обовʼязки перекладались на молодших педагогів.

Крім цього, на спеціалістів до 30 років покладали обовʼязки, які повʼязані з реформою освіти під час воєнного стану. Зокрема, розроблення критеріїв оцінювання, вечірні зустрічі з дітьми, які вчаться екстерном, навʼязування годин із предметів не за спеціальністю молодого вчителя, доручення “проблемних класів” та інше.

Читайте також  Більшість шкіл будуть працювати у режимі змішаного навчання – МОН

У випадку дискримінації майже половина педагогів зазначила, що це неможливо в їхньому колективі. Проте, більше 40% відповіло, що від окремих колег або адміністрації зазнають таких проявів.

За результатами опитування також стало відомо, що вчителі не хочуть бути класними керівниками. Припускається, що це повʼязано з невідповідністю кількості обовʼязків та матеріальної нагороди. Крім того, педагоги також зазначали, що їх виключають з життя колективу.

Додатково молоді фахівці вказали окремі випадки:

“підбурювання” дітей проти молодого вчителя;
створення в колективі гнітючої атмосфери страху перед адміністрацією;
повна відсутність підтримки в проблемних питаннях;
старші колеги агресивно не сприймають молодих;
постійна концентрація на помилках молодого вчителя;
приписування успіхів і досягнень учителя колективу, а не конкретному фахівцю;
перекладання на вчителя обов’язків шкільного психолога, соціального педагога;
тиск на вчителя із метою отримати вищі бали для конкретних учнів.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.