Відставка Залужного: зміна Головкому ЗСУ відбудеться найближчими днями – ЗМІ

Джерела “Української правди” в ВП назвали заміну Головкому ВСУ вирішеною справою, вона має пройти “м’яко”, без конфліктів та публічних політичних чвар.

Відставка Головкому ЗСУ Валерія Залужного спричинена насамперед невдачею літнього українського контрнаступу, що спричинило падіння рейтингу Зеленського. Таким чином, військовий промах для нього став і політичним.

Як пише “Українська правда”, посилаючись на три достовірні, але анонімні джерела у високих кабінетах, в Офісі президента були шоковані результатом нещодавнього соцопитування, яке показало втому українців від війни. Водночас у ньому було зафіксовано факт збільшення довіри до ЗСУ та до Головнокомандувача Валерія Залужного.

Результати опитування залишили в таємниці від широкого загалу, але негласний конфлікт між безпосереднім військовим і політичним керівництвом країни посилився, перетворившись з тліючого на той, що розпалюється.

В оточенні Зеленського всерйоз почали побоюватися появи нової конкурентної політсили, яку міг би очолити Залужний. За даними “УП”, під час особистої розмови Зеленського з Головкомом, яка відбулася наприкінці січня, президент попросив генерала піти у відставку. Той у відповідь відмовився, пославшись, що за невиконання поставлених завдань на полі бою особисто на себе брати не хоче. Мовляв, якщо щось пішло за планом, то у повноваженнях президента змінити військове керівництво своїм указом.

Відмова писати заяву про відставку відбулася навіть на тлі того, що в ОП пропонували Залужному різні місця у президентській команді: особистого радника, секретаря РНБО чи посла в одній із країн НАТО.

Як кажуть джерела “УП”, заміна Головкому ВСУ все ж таки відбудеться найближчими днями. Валерій Залужний, незважаючи на свою популярність у суспільстві, не має наміру “виносити сміття з хати” і піде “м’яко”, а у разі невдоволення своїх численних прихильників його відстороненням закликає їх до спокою.

Читайте також  У скандалі із "плівками Гончарука" стався несподіваний поворот, – ЗМІ

Союзники також вже ухвалили рішення Зеленського про заміну Залужного, хоча поставилися до цього факту із невдоволенням. У Вашингтоні сухо, але дипломатично заявили, що зміна військового керівництва – прерогатива Верховного головнокомандувача та внутрішня справа України.

 

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.