Юнaки, які перeбувають за кордоном, мають стати на облік в ТЦК

Українським юнакам, які виїхали за кордон під час воєнного стану, необхідно повернутися до України до виповнення 17 років і отримати приписне посвідчення у військкоматі.

Про це повідомляє портал Новини.LIVE з посиланням на коментар представника Полтавського територіального центру комплектування та соціальної підтримки Романа Істоміна в ефірі телеканалу ІРТ Полтава.

Водночас він заявив, що ТЦК не будуть надсилати листи школярам за кордон.

Сповіщати школярів про необхідність отримання приписного посвідчення мають заклади освіти, також вони направлятимуть юнаків до територіальних центрів комплектування.

«ТЦК сповіщають навчальні заклади, і навчальні заклади направляють юнаків. Ми, ТЦК, не сповіщаємо окремими повістками на вулицях цих юнаків, не сповіщаємо за адресами проживання. Ми працюємо у своєму штатному режимі. Тобто ми не будемо надсилати листи за кордон про те, що він повинен з’явитися. Загалом, так, він має прибути в Україну, якщо він досі громадянин України, він підлягає приписці», – Істомін.

Що відомо про військовий облік підлітків

Запрошення щодо постановлення на облік військовозобов’язаних може прийти ще 16-річним юнакам.

Згідно з порядком, який набрав чинності з 5 січня 2023 року, особи чоловічої статі набувають статус призовника (не військовозобов’язаного) і потрапляють на облік у ТЦК та СП у 16 років – напередодні сімнадцятиріччя.

У військкоматі вони отримують перший військово-обліковий документ, що має назву «приписне» – у статусі призовника хлопці перебуватимуть до 27 років.

Нагадаємо, 30 січня Кабінет Міністрів схвалив і передав до Верховної Ради оновлену версію законопроєкту про мобілізацію. У ньому пропонується знизити призовний вік військовозобов’язаних з 27 до 25 років.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.