Що буде з доларом в обмінниках найближчими днями українцям варто знати

До кінця поточного робочого тижня (5-9 лютого) українські обмінники можуть помітно змінити курс готівкового долара.

Причому, нерівномірно: знизити в купівлі та підвищити у продажу. Так, за прогнозом, вартість валюти в обмінниках перебуватиме в межах коридору купівлі та продажу від 37,35 до 38,3 грн. Увечері ж 5 лютого там купують долар в середньому по 37,95 грн, а продають по 38,04 грн.

Про можливі зміни повідомив фінансовий аналітик Олексій Козирев. Він зазначив: загалом більшість обмінників продовжать працювати у форматі “з обороту” зі спредом (різниця між курсами купівлі та продажу) в межах 20-30 копійок.

Водночас, наголошується, в районах з низькою конкуренцією між обмінниками частина точок значно розширюватиме спред. За прогнозом, таке розширення може становити до 1 гривні.

Ба більше, зазначив аналітик, не виключається, що протягом дня цінники в обмінниках неодноразово змінюватимуться. “Щоб оперативно реагувати на поведінку пари євро/долар на зовнішніх майданчиках та зміни курсу долара на нашому міжбанку”, – пояснив він.

Що буде з готівковим курсом у банках

Курсових змін, за словами Козирева, слід очікувати й у банках. При чому, як і в обмінниках, зниження у купівлі та підвищення у продажу.

Так, вартість готівкового долара там очікується на рівні від 37,25 до 38,4 грн. Сьогодні ж ввечері вони визначили його в середні 37,55/38,1 грн (купівля/продаж).

Яка ситуація на валютному ринку

Загалом же, зазначив аналітик, протягом цього робочого тижня обсяги купівлі валюти населенням, як і раніше, перевищуватимуть суми, що здаються в обмінники та каси банків. Що, за його словами, свідчить про те, що українці:

“стали набагато спокійніше поводитися при ситуативних стрибках курсу”;
менше зазнають ажіотажу навіть у моменти зростання цінників в обмінниках.
Що зробив із курсом НБУ

Читайте також  В Україні з 1 грудня суттєво змінились правила продажу валюти та переказу доларів і євро

Нацбанк же на 6 лютого виставив офіційний курс долара на рівні 37,55 грн. Що на 2 коп. нижче за поточний.

Взагалі ж, як пояснив раніше заступник голови регулятора Сергій Ніколайчук, за режиму керованої гнучкості зміна курсу в той чи інший бік є нормальним явищем. Ба більше, наголосив він, НБУ попереджав, що подібне може відбуватися.

“Як і обіцяв НБУ, курс може як послаблюватися, коли ситуація на ринку погіршується, так і змінюватися, коли ситуація поліпшується. Як це, було, наприклад, у жовтні та першій половині листопада”, – сказав Ніколайчук.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.