Священники вже більше не витримують такого, на кожному nохороні відбувається одне й те саме.. “Люди просимо не робіть більше цього…”

П0Х0Р0НИ, ЯК В СТІНУ Г0Р0Х0М: НЕ БУДЬ ПНЕМ! Кожне відспівування я бачу ту саму картину. У храмі чи морзі, де відбувається останнє прощання з померлим, труну завалюють гвоздиками і трояндами, і родичі, що скорботять, тісно встають навколо. Жінки у чорних хустинках промочують серветками очі.

Чоловіки молодші за тридцять із виразом зубного болю на обличчі переминаються з ноги на ногу. На обличчях людей похилого віку часто можна прочитати майже торжество: «Це не я, не я тут у труні!». Обличчя старшuх непроникні, наче вирізані з дерева маски.

А в центрі всього – восковий лик покійника. Ні звуку. Лише рідкісне покашлювання. Ніхто не молиться. Ніхто не хреститься. Усі стоять, як пеньки. І нічого їх не пробиває. Ні проникливий і тихий спів хору, ні безсмертні вірші преподобного Іоана Дамаскіна. Жоден рядок апостольського чи євангельського читання. Ні молитви священика. Все – як в стіну горохом. Люди просто відбувають тяжку повинность. Подвійно тяжку, бо вони нічого не розуміють, ніби знаходяться на лекції з тригонометрії. Адже більшість у храмі, якщо були – то так, заходили: свічку поставити.

Якщо він чола не перехрестив у житті? Що він Богові принесе? Шурупи із заводу? Чи пачку макаронів? Богові це не потрібне! Адже Бог – Абсолютна Правда, Абсолютна Чистота, Абсолютне Добро. Як буде душі, просякнутій злом, зіткнутися з Цією Чистотою та Правдою лоб у лоб? Та все наносне, брехливе і лукаве перед Обличчям Божим миттєво має спалахнути жарким полум’ям! І горіти, горіти вічно… Ти кажеш, що житимеш довго і щасливо? Постарішаєш, вийдеш на пенсію і ось тоді підеш у церкву? Піди на цвинтар, подивися на фотографії на могильних хрестах та плитах.

Читайте також  90% українців не мали доступу до інтернету: як відреагували ті, хто мав доступ

Скільки молодих людей. Скільки дітей. Гірка правда полягає в тому, що більшість людей до старості не доживають. Тобі й на думку не спадає, що пролетить місяць, рік чи два – і ти лежатимеш тут же. Можна тільки гадати, що з кожним із нас буде завтра. Буває, прийде людина з роботи, стане їй погано, сяде на диван, і все, душа відлетіла.

Або вип’є на святі, а потім розіб’є його інсульт. І впаде людина у дитинство, чи взагалі свідомості втратить. Яка тоді церква, яке покаяння? Нікому з нас невідомо від чого і коли він помре: чи з’їсть його рак, чи розірве серце інфаркт, чи машина задавить. Одне відомо точно: ніхто з людей воріт смерті не мине. Ні ти, ні я. Хтось раніше до них увійде, хтось пізніше. Але увійдуть усі. Наразі кожному з нас дано час. Треба підкреслити – ще час: день, місяць, рік чи кілька років. Але годинник цокає, цокає безупинно, наближаючи найважливіший день у житті будь-якої людини. Смерть – результат всього життя, його іспит. Як студенти готуються до іспитів?

Та вони ночі не сплять! А ми — ти і я — як готуємось до найважливішого Іспиту? Як ти готуєшся до смерті? На жаль, люди намагаються викинути її з голови, намагаються залишити неприємні думки про смерть на «потім». Ми крутимося по життю, наче білки в колесі. Їмо для того, щоб працювати, і працюємо, щоб їсти. А коли смерть приходить, все це виявляється байдуже.

А важливим є те, що в тебе всередині. Адже всім дано недільний день, щоб зупинитися від цього безкінечного бігу і поглянути на Небо. До кожного приходить Господь. Він став Людиною для того, щоб ти, саме ти, увійшов у Його сім’ю через таїнство Хрещення, відкинув зло через Покаяння і просочився Його Плотью і Кров’ю в Таїнстві Причастя. Навіщо? Потім, щоб просочуючись Ним, ми просочилися Його Воскресінням. Щоб кожен воскрес, як Він. Щоб стати, якщо хочеш, родичем Бога по благодаті.

Читайте також  Іванофранківцям показали, як виглядатиме площа біля головної спортивної арени міста після реконструкції (фото)

Щоб ти ріс у Ньому, а Він у тобі. Щоб шляхом християнського життя, просякнувшись євангельською радістю, безболісно увійти в Радість Бога Отця, яка стане не вогнем поїдаючим, а Світлом і Радістю. Господь не вимагає від тебе нічого надприродного. Він просто стоїть поряд. Буквально за два-три кроки від дверей твоєї душі.

Просто дозволь Йому увійти в ці двері, а потім – у кожний куточок твого життя. Приходь у храм! Сповідайся і Причащайся, неси любов, милосердя та добро оточуючим. І тільки тоді, проходження через браму смерті стане для тебе не досвідом пекла, де «плач і скрегіт зубів», а Раєм, в якому Бог витре всяку сльозу з твоїх очей.Джерело

Не будь пнем! Будь християнином! Використовуй свій час!

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.