Вже офіційно: в Україні ухвалили рішення про переведення годинника — який тепер у нас буде час

Літній та зимовий час в Україні

Переводити чи ні стрілки годинника, такі дискусії неодноразово велись у сесійній залі ВРУ. Про те, яким офіційним документом мають керуватися в державі після 30 березня з’ясовувало видання “Стіна”.

Як відомо, переведення годинників в Україні здійснюється з метою ефективнішого використання світлового дня у зимовий період та зменшення споживання електроенергії на освітлення та опалення під час робочого дня. Згідно з визначенням Кабінету міністрів від 13 травня 1996 року, в Україні переведення годинників відбувається двічі на рік.

Згідно з цим розпорядженням, вводиться такий порядок обчислення часу: київський час з переведенням годинникової стрілки останньої неділі березня о 3 годині на 1 годину вперед та останньої неділі жовтня о 4 годині на 1 годину назад.

Проте не всі підтримують таку позицію. Існує думка, що щорічні переходи на літній та зимовий час, вважаючи, що вони порушують біоритми та погіршують самопочуття та працездатність людей, питання відмови від цієї практики залишається невирішеним.

А у 2021 році навіть з’явилась законодавча ініціатива відмовитись від переводу годинників. Проте законотворці не знайшли спільної думки і законопроєкт був відхилений через те, що не пройшов друге читання

А отже це означає, що постанова Кабміну від 1996 року лишається чинною, а в українці подовжують жити за літнім і зимовим часом.

Крайнє переведення на зимовий час у 2024 році відбулося у ніч на 29 жовтня, а наступне переведення на літній час заплановане на 3 годину 31 березня 2024 року. Цієї ночі стрілки годинників слід перевести на годину вперед.

Додамо, що таку практику переведення годинника залежно від сезону в світі застосовує ще близько 70 країн. А щоб перехід був зручним, сучасна техніка та електронні годинники вже запрограмовані на зміну часу через інтернет. У випадку, якщо таке з’єднання відсутнє, то доведеться перевести годинник вручну.

Читайте також  Годинник на франківській ратуші отримає "голос"

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.