Батьки, починайте пити заспокійливе: Кабмін радикально змінює правила навчання

Україна має намір впровадити нову систему вступу абітурієнтів на навчання за державним замовленням, яка передбачає ряд інноваційних заходів. Планується впровадження системи грантів для навчання, а також можливість обрати тривалість навчання відповідно до індивідуальних потреб, пише РБК.

Доктор економічних наук, професор, візит-професор Балтійської Міжнародної академії у Ризі (Латвія) Іннола Новикова роз’яснює, що ці нові правила відрізнятимуться від традиційного підходу до вступу на бюджет і які зміни очікувати під час навчання в університетах.

Кабінет Міністрів ухвалив проєкт Закону України “Про внесення змін до деяких законів України щодо фінансування здобуття вищої освіти та надання державної цільової підтримки її здобувачам” від 5 січня. Цей проєкт незабаром буде направлено на розгляд до Верховної Ради України.

Мета цього законопроєкту полягає в розширенні інструментів державного фінансування вищої освіти шляхом розвитку принципу співфінансування оплати навчання з боку держави та фізичних (юридичних) осіб, а також в підвищенні ефективності використання державних ресурсів, повідомляється на сайті Міністерства освіти і науки.

Хоча запровадження нових правил вступу до університетів є лише планом наразі і ці зміни ще не набрали чинності, зауважує Іннола Новикова, коментуючи РБК-Україна, що, можливо, проект буде ще вдосконалено. Проте, згідно з цим новим законопроєктом, в Україні мається на увазі повне перетворення системи фінансування вищої освіти.

Головні зміни полягатимуть, по-перше, в скороченні бюджетних місць. Поточна система передбачає, що студент може отримати або 0% фінансування на навчання і вчитися за власні кошти, або отримати 100% компенсацію від держави за своє навчання”, за словами Інноли Новикової.

Новий законопроєкт передбачає введення поняття “гранту” – безповоротної фінансової допомоги для здобуття вищої освіти.

Сума гранту буде залежати, насамперед, від результатів НМТ – національного мультипредметного тесту, а також від обраної спеціальності. Чим кращі результати НМТ та більш вимагана для держави спеціальність, тим вища сума грантів.

Читайте також  Навчальний рік в Україні триватиме до 28 червня 2024 року

Спеціальності також будуть класифікуватися за градацією. Для спеціальностей, які мають велике значення для держави і в яких відчутний дефіцит фахівців, передбачається повне державне фінансування.

“Державне замовлення буде сконцентроване передусім на спеціальностях, що є важливими для держави. Це можуть бути, наприклад, вчителі та лікарі. Держава повністю оплатить навчання для найкращих абітурієнтів за цими спеціальностями і, після успішного завершення навчання у виші, запропонує перше робоче місце”, – пояснює експертка.

Для інших спеціальностей, потребу в яких держава не може прогнозувати, наприклад, політологи, психологи, соціологи, економісти, менеджери, фінансисти, гарантувати наявність робочого місця не будуть.

Частину бюджетних місць буде відведено для вразливих категорій вступників, згідно зі встановленими квотами. Передбачено, що правила розміщення державного замовлення в закладах вищої освіти зі специфічними умовами навчання та у військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти не зміняться.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.