Щoйно! Суд у Гаазі огoлосив іcторичний виpок за позoвом Укpаїни пpоти росії. Деталі…

У середу, 31 січня 2024 року, Міжнародний суд ООН у Гаазі (Нідерланди) оголосив історичний вирок за позовом України проти Росії, який стосувався підтримки Москвою терористів на Донбасі та порушення прав меншин у Криму.

Суд визнав, що Росія порушила деякі частини Конвенції ООН про запобігання фінансуванню тероризму, бо не розслідувала фінансову підтримку сепаратистів 2014 року.

Водночас він не призначив компенсації, як того вимагала Україна.

Крім того, суд відмовився винести конкретне рішення щодо відповідальності Росії за збиття рейсу MH17 з непідконтрольних Україні територій 17 липня 2014 року, про що просив Київ.

Згідно з рішенням суду, фінансування тероризму в розумінні Конвенції стосується лише перерахування коштів і не поширюється на надання бойовикам військової техніки та зброї – тобто постачання ЗРК “Бук” не підпадає під цю заборону.

Також суд постановив, що не вважає, що кримські татари та етнічні українці зазнавали фізичного насилля від рф через етнічну приналежність.

На зачитування вироку знадобилося більше години, передає “Радіо Свобода”.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров ранішеповідомив, що російська делегація не прибула на засідання суду.

“Судді зайшли до залу о 15:04. Засідання розпочалося. Делегація російських варварів відсутня… Здається, це непоганий сигнал щодо рішення”, – написав Чубаров.

Колишня заступниця міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Лана Зеркаль зазначила напередодні засідання, що це рішення суду стане історичним прецедентом.

“Україна отримає юридично встановлене право на належну компенсацію за порушення цих міжнародних договорів. Рішення МС ООН також матиме визначальне значення для подальшого розвитку та застосування міжнародного права у сфері боротьби з фінансуванням тероризму та расовою дискримінацією”, – наголосила дипломатка.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.