“Ці 7 категорій чоловіків можуть призвати до 14 лютого, повістки вручать у цих публічних місцях”: мобілізація наростає

У законах про мобілізацію вказані сім категорій чоловіків, яких можуть мобілізувати до лав ЗСУ. Також є чоловіки, які можуть піти в армію добровільно. Повістки активно вручають у публічних місцях, аби оновити дані ТЦК.

Як інформує “Форпост”, в Україні до 14 лютого 2024 року продовжено воєнний стан у зв’язку з вторгненням РФ. Певні категорії чоловіків й надалі отримуватимуть повістки, щоб оновити дані у Територіальних центрах комплектування, пройти військово-лікарську комісію та, за потреби, мобілізуватись до лав ЗСУ.

ТЦК та СП у своїй діяльності керуються низкою законів про мобілізацію та військову службу.

Серед іншого — закон “Про військовий обов’язок і військову службу” (останні зміни внесені 20 вересня 2023 року), закон “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію “(останні зміни — 26 червня 2023 року) та “Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних силах України” (останні зміни — 18 серпня 2023 року).

В першу чергу мобілізація стосуватиметься:

— придатних чоловіків віком від 27 до 60 років з наявністю військового досвіду;

— придатних чоловіків віком від 27 до 60 років без військового досвіду;

— обмежено придатних чоловіків віком від 27 до 60 років з наявністю військового досвіду;

— обмежено придатних чоловіків віком від 27 до 60 років без військового досвіду;

— придатних чоловіків віком від 18 до 27 років, якщо вони проходили строкову службу та/або проходять військову службу в запасі або резерві;

— обмежено придатних чоловіків віком від 18 до 27 років, якщо вони проходили строкову службу та/або проходять військову службу в запасі або резерві;

— знятих та виключених з військового обліку чоловіків, які були визнані придатними або обмежено придатними під час воєнного стану (якщо вони не мають права на відстрочку або не засуджені за тяжкий злочин).

Читайте також  Україна може святкувати перемогу вже навесні: Генерал ЗСУ назвав умову

Чоловіки з цих семи категорій, якщо вони мають право на відстрочку, можуть подати відповідну заяву до військкомату. Перелік підстав про відстрочку вказаний у статті 23 закону про мобілізацію.

Чоловіки, які заброньовані від мобілізації, можуть потрапити до війська, але виключно на добровільних засадах. Такою можливістю, крім них, можуть скористатись наступні категорії українців:

заброньовані для роботи в органах влади, місцевого самоврядування, або для роботи на стратегічно важливих підприємствах;

учасники АТО, які воювали у складі добровольчих формувань, а потім служили або ні у правоохоронних органах;

жінки та чоловіки, як втратили близьких родичів під час вторгнення РФ, яке сталось у 2022 році, або під час гібридної війни 2014-2022 рр. (періоду АТО).

Зазначимо, у Верховній Раді мають розглянути законопроєкт №10378, який внесе низку змін у закони про мобілізацію та воєнну службу. Серед можливих змін — зниження віку мобілізації до 25 років та зміна підстав для отримання відстрочки.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.