Україна розробляє нову зброю на секретних базах і одразу б’є по РФ – журнал Time

Успіхи України вражають: за час від початку повномасштабного конфлікту українські інженери зазнали нових ракет і почали масове виробництво бойових безпілотників, пише Time.

Війна України з Росією вступила у нову фазу: останніми днями вона визначається ударами безпілотників у глибину російської території. Вранці світ бачить результати цих ударів у новинах та на знімках із Росії. Чого світ не бачить, то це того, як нова зброя розробляється на секретних українських базах.

Про це пише відомий американський журналіст Саймон Шустер у матеріалі для журналу Time “Це вихід: усередині плану України щодо озброєння”.

“У нас немає часу випробовувати ці речі на полігоні… Ми відчуваємо їх у бою”, — каже міністр із питань стратегічних галузей промисловості України Олександр Камишин. Він займається військовою промисловістю і часто сам їздить оглянути нову зброю на стартовому майданчику.

Такі експерименти, мабуть, визначать наступний етап цього воєнного конфлікту. Українці намагаються послабити свою залежність від західної зброї, виробляючи більше за власну. За словами Камишина, майже всі нещодавні удари по цілях у Росії були завдані зброєю не з іноземних запасів, а з українських заводів та секретних майстерень.

Але щоб ця стратегія спрацювала, Україні доведеться подолати низку труднощів. Їй потрібно пристосувати свою стару та пошарпану збройову промисловість до передових розробок та можливостей західних союзників. Під час своїх останніх візитів до Білого дому Зеленський просив не лише про фінансову та військову допомогу, а й, що не менш важливо, про ліцензії, необхідні Україні для виробництва та ремонту американської зброї.

Теоретично план може спрацювати. Згідно з американським законодавством, Байден має право передавати ліцензії, які допоможуть запустити внутрішнє українське виробництво зброї без схвалення Конгресу. Проте, рішення має пройти через заплутаний процес затвердження в уряді США, і, що дуже важливо, Україні знадобляться мільярди доларів допомоги, щоб пожвавити свою збройову промисловість.

Читайте також  США виділить понад 1 мільйон доларів на розвиток безпечного інтернету в Україні

Ще складнішою є робота, яку потрібно провести всередині України. Військова промисловість постраждала від російських ракетних ударів та атрофувалася за десятиліття безгосподарності. За словами інсайдерів, першого року після початку конфлікту власне українське виробництво було мізерним. Наразі деякі радники Зеленського вважають промисловість головною надією України на перемогу у війні на виснаження.

Олександр Миколайович Камишин

Реалізувати цю надію випало Камишину, одному з новачків серед Зеленського. Колишній інвестиційний банкір, він сприймається у Києві як один із нових фаворитів президента. Завдання перед Камишиним стоїть грандіозна. Йому належить не тільки вдихнути життя в бездіяльні українські заводи, в деяких випадках їх доведеться перепрофілювати під нові цілі.

“Скільки б ми не робили звичайних озброєнь, ми не зможемо наздогнати Росію. Нам потрібно використовувати передові технології, щоб знайти новий підхід”, — каже Камишин.

Він порівняв це завдання з повторюваною історією Давида і Голіафа, коли кожен новий етап військового конфлікту змушує Україну шукати нову пращу.

Поки що успіхи вражають. За час від початку повномасштабного конфлікту українські інженери випробували нові ракети та розпочали масове виробництво бойових безпілотників. Використовуючи стару американську ракету, українці сконструювали систему, яка дає змогу збивати російські літаки. Вони також почали зварювати шматки металу у гігантські граблі, які використовуються для розмінування великих територій.

Жодна з цих інновацій не стала вирішальною на полі бою, але президент та його команда зробили ставку на те, що згодом перехід на вітчизняне виробництво дасть їм достатню перевагу для перемоги. Найближчими місяцями їх головним завданням стане залучення іноземних партнерів до української збройової промисловості, а також отримання ліцензій, необхідних для виробництва та ремонту західної зброї. “Раніше наша модель була такою – дайте нам це. Тепер наша модель буде такою – давайте зробимо це разом”, – каже Олександр Камишин.

Читайте також  Екстрасенс назвав найнебезпечніший день тижня та передбачив зміни на фронті

Раніше російський НПЗ “Славнафта-ЯНОС” в Ярославлі зазнав атаки дронів невстановленого походження.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.