Відстрочка від мобілізації з 1 лютого: назвали діагнози, з якими НЕ заберуть на службу

Відстрочка від армії можлива, якщо людина потрапляє під одну з визначених категорій


Згідно із законодавством України, відстрочка від мобілізації  можлива, тільки якщо чоловік від 18 до 60 років, будучи військовозобов’язаним, потрапляє під одну з категорій:

за станом здоров’я;
за сімейними обставинами;
у зв’язку з професійною діяльністю;
у зв’язку з навчанням та\або набуттям наукового ступеня;
через бронь.
Відстрочка – це не звільнення від служби, а відкладання військового обов’язку на невизначений термін. Громадяни України, які отримали відстрочку, все одно залишаються на обліку в ТЦК.

Відстрочка від мобілізації за станом здоров’я
Відстрочка від мобілізації для чоловіків призовного віку доступна, якщо ВЛК визнала військовозобов’язаного особою з інвалідністю або тимчасово непридатною до несення військової служби на строк до 6 місяців.

Однак, українське законодавство передбачає не тільки відстрочку, а й ситуації, коли мобілізація неприпустима в принципі, наприклад, з такими діагнозами:
важкі деформації опорно-рухового апарату;
інфекційні захворювання (гепатит, СНІД);
психічний розлад, хвороба Дауна, шизофренія;
стан відразу після операції.
Також на війну не заберуть людину, у якої встановлені металофіксатори та інші ендопротези після операції, і вагітну жінку, навіть якщо у неї є військова спеціальність, а вона сама стоїть на обліку або прийшла добровільно в ТЦК.

Відстрочка від мобілізації по догляду за літньою людиною або інвалідом
Цей вид відстрочки має на увазі, що людина постійно буде зайнята доглядом за своїми батьками або батьками дружини, які, згідно з медичним висновком, потребують постійного догляду.

Під цей же пункт потрапляє і відстрочка від мобілізації по догляду за інвалідом 2 групи, якщо інвалідом визнані:

дружина;
батьки дружини;
батьки призовника.
За умови, що хворий має інвалідність I й II групи, але не має інших працездатних осіб, які в змозі за ним доглядати й утримувати його.

Читайте також  На Коломийщині водійка збила п'яного пішохода-порушника

Так само точно відстрочка від мобілізації по догляду за інвалідом стосується й опікунів осіб з інвалідністю I й II групи, визнаних недієздатними за рішенням суду, до того ж мають висновок медичної комісії про те, що хворий потребує постійного догляду і ніхто інший, крім призовника, не може цей догляд здійснювати.

Важливо: відстрочка від армії, якщо дружина інвалід 3 групи, неможлива.

Відстрочка від мобілізації для опікунів дітей
Якщо ви опікун над інвалідом – маєте право на відстрочку за сімейними обставинами, як людина, яка доглядає за дитиною-інвалідом. Головне – потрапити під одну з категорій, а їх всього 3:

жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років;
жінки й чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину, хвору важкими хворобами, повний перелік яких є в законі;
жінки та чоловіки, на утриманні яких перебуває повнолітня дитина, яка є особою з інвалідністю I або II групи.
Мобілізація в Україні: хто з чоловіків має право служити ТІЛЬКИ за місцем проживання?

Наступна категорія відноситься до військовозобов’язаного, якщо він батько, а не дитячий опікун – мобілізація його передбачена теж з відстрочкою, навіть якщо у дитини немає інвалідності:

жінки й чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей молодше 18 років;
жінки та чоловіки, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років.
Те ж саме стосується громадян України, які є усиновлювачами, опікунами, піклувальниками, прийомними батьками, батьками-вихователями й утримують дітей-сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування, за умови, що цим дітям менш як 18 років.

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.