Нацбанк встановив офіційний курс долара на історичному рівні: що буде з готівковим

В Україні новий рекордний офіційний курс долара. На 10 січня Нацбанк визначив його у 38,22 грн (+3 коп. до попереднього показника) – вперше в історії досягнувши цієї позначки.

Втім, хвилюватися через це не варто – прогнозний курс, “записаний” урядом у бюджеті-2024, становить 40,7 грн/дол., а готівковий, за прогнозами, у січні не дотягне навіть до 40 грн.

Про підвищення повідомили у самому регуляторі. Так, з початку року офіційний курс американської валюти зріс на 22 коп. – 1 січня він становив 38 грн.

Рекорди довго не тримаються

Загалом останнім часом НБУ регулярно оновлює історичний рекорд офіційного курсу долара. І часто ці рекорди “живуть” не більше ніж добу.

Так, саме стільки протримався попередній. На 9 січня Нацбанк встановив офіційний курс на рівні 38,19 грн.

До цього рекордним був курс, що діяв із 4 по 8 січня, – 38,11 грн. Попередній рекорд – 38,08 грн – протримався лише добу: він діяв 3 січня. При цьому:

2 січня діяв курс 38,01 грн, який також протримався лише добу;
1 січня був курс 38 грн;
29-31 грудня діяв також на той час історичний курс 37,98 грн.

Як змінився офіційний курс

Разом з тим лише наприкінці осені Нацбанк опускав офіційну вартість долара до мінімального значення після скасування фіксованого курсу. Станом на 24 листопада, регулятор встановлював її на рівні 36,01 грн. Тобто відтоді курс зріс більш ніж на 2 грн.

Загалом же після скасування фіксованого курсу на початку жовтня офіційна вартість американської валюти збільшилася аж на 1,52 грн. При цьому понад рік вона становила 36,56 грн.

Що буде з готівковим доларом

Зі свого боку, президент Асоціації українських банків Андрій Дубас очікує здорожчання готівкового долара в українських банках. За його прогнозом, “він буде не вищим за 39-39,3 грн”. Увечері ж 9 січня, зазначимо, банки купують американську валюту в середньому по 38,5 грн, а продають по 39,3 грн.

Читайте також  Прикарпатський нардеп-мільйонер отримує державну компенсацію на житло й проїзд

Водночас, зазначив Дубас, загалом нинішня ситуація краща, ніж була восени 2022 року, коли “Росія розпочала несподівані масовані ракетні атаки України” – адже “ми бачимо показник у 39 грн за долар, а не 42, як раніше”. Це, на його думку, дає підстави очікувати, що до літа курс знизиться до 37-38 грн.

“Якщо до березня відновиться ритмічність західної фінансової підтримки України й НБУ не матиме необхідності проводити емісію, то з курсом усе буде добре”, – резюмував експерт.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.