Зняття 18% податку за кожну гривню на вашій карті: стало відомо, чи можуть це зробити

Відомий юрист Станіслав Ліфлянчик прокоментував плани вираховувати 18% від коштів, що надходять на картковий рахунок українців.

Він відзначив, що ці твердження є неправдивими та зауважив, що існує вже система контролю та сплати відсотків. Наново стягувати податок на доходи з карток технічно неможливо, пише informator.ua.

Адвокат розмістив у своєму Facebook-акаунті допис у суботу, 30 грудня, з метою пояснення ситуації та розвінчання міфів щодо запровадження податку.

“По-перше, введення 18% податку на кошти, що надходять на карткові рахунки, наразі неможливе, оскільки такий податок на доходи вже існує. Він діє наразі, тому немає можливості повторно його ввести,” – зазначив він.

За словами Ліфлянчика, існує система контролю за коштами вже зараз. Банк може перевіряти операції, особливо у випадках великих сум або сумнівних транзакцій. Проте існує процедура, яку фінансова установа не може порушити.

“По-друге, як проходить цей контроль та сплата? Після закінчення податкового року, ви зобов’язані самостійно задекларувати всі свої доходи у податковій та сплатити податки (наприклад, 18%). Якщо цього не зробите (а це досить рідко), податкова майже не має можливості дізнатися про надходження коштів на картку. Майже,” – розповів адвокат.

Втім, за словами Ліфлянчика, існує один спосіб контролю – “фінансовий контроль”. Це означає, що банк має право запитати у вас пояснення щодо підозрілих транзакцій або великих сум. Клієнт повинен представити документи, які підтверджують законність цих коштів. Це може бути платіж за послуги, повернення боргу, подарунок та інше.

“Якщо ви надаєте необхідну інформацію та документи, то питання вирішується. У противному випадку, справа може бути передана до Мін’юсту та податкової служби, і вам доведеться пояснювати. Все інше – це лише маніпуляція з інформацією щодо новацій із 18% податку на карткові операції – це неправда, пусті слова,” – додав юрист.

Читайте також  На Україну насувається сильне похолодання з дощами і вітром

Паніка виникла через інформацію про рішуче посилення податкової політики після схвалення Кабінетом Міністрів Національної стратегії доходів на 2024-2030 роки. Однією з пропозицій реформи було оподаткування будь-яких сум, що надходять на карткові рахунки фізичних осіб, у розмірі 18%.

Експерти висловили стурбованість, що такий крок призведе до зростання сфери тіньової економіки. Директор економічних програм Ukrainian Institute for the Future Анатолій Амелін пояснив, що будь-який платіж на картку фізичної особи буде розглядатися як її дохід, який підлягає оподаткуванню за 18%. Це може призвести до переходу до готівкових розрахунків.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.