Прикoрдонні пyнкти України зyпинили пропyск чоловіків через кордон: інвaлідність, шляx та iнше

29 грудня о 20:00 на прикордонних пунктах України перестали випускати чоловіків, незважаючи на наявність у них законних підстав для перетину кордону.

У соцмережах пишуть про посилення контролю документів для тих, хто виїжджає системою «Шлях». Також пишуть, що з вечора 29 грудня прикордонники перестали випускати чоловіків з інвалідністю 3 групи та тих, хто супроводжує людей з інвалідністю. Також деякі категорії тих, хто міг раніше виїхати — тепер невиїзні.

Як стало відомо Волонтерській правді, вчора, 29 грудня, о 16:30 відбулась селекторна нарада, на якій працівникам прикордонної служби України було дано усне розпорядження посилити контроль за пропуском військовозобов’язаних віком від 18 до 60 років.

Завдання:

1. Запобігти прийняттю одноосібного рішення про пропуск
2. Основну увагу приділити наступним категоріям чоловіків:
– супроводжуючі інвалідів (максимально повертати);
– інваліди без явних зовнішніх ознак інвалідності, які отримали документи, що підтверджують інвалідність після 24.02.2022;
– водії, внесені до системи «ШЛЯХ» (працівникам прикордонної служби звертати увагу на попередню кількість перетинів державного кордону, максимально фільтрувати, чоловіків на легковий автомобілях, поїздах – не пропускаються);
– наступні категорії чоловіків: одинокі батьки, зняті з військового обліку, тимчасово непридатні, обмежено придатні, мають право виїзду ЛИШЕ при наявності довідки із ТЦК;
– Чоловіки, які надають документи, що підтверджують тимчасове звільнення від мобілізації за станом здоров’я, видані не раніше, ніж 6 місяців назад – не пропускаються;
– Виїзд чоловіків на постійне місце проживання дозволяється тільки тим, хто проживав в іншій країні до 24.02.2022
– Виїзд на підставі дозволів Міністерства культури України, Міністерства молоді та спорту України, Міністерства інфраструктури України дозволяти виключно після проведення фільтраційної бесіди.

А також багатодітних чоловіків тепер не випускають без штампу у військовому квитку, що вони мають право на відстрочку.

Читайте також  Прикарпатські науковці прокоментували мораторій на підвищення тарифів

Якщо раніше було достатньо пред’явити посвідчення багатодітного батька, то тепер без штампу від ТЦК всіх розвертають назад.

З особистих джерел журналістів Волонтерської правди в прикордонній службі України стало відомо, що дане розпорядження було видане з метою встановлення жорсткого контролю за виїздом чоловіків категорії 18-60 років в святковий період, запобіганню їх неповерненню в Україну у зв’язку із реєстрацією в Верховній Раді урядового законопроєкту щодо мобілізації та необхідністю виконання мобілізаційних планів ТЦК.

У Державні прикордонній службі України запевнили, що правила перетину кордонів для людей із інвалідністю 3-ї групи не змінювалися, попри “чутки” у соцмережах. “Змін у Правилах перетину кордону не має, але з боку ДПСУ завжди залишатиметься ретельна перевірка умов виїзду та чітке дотримання законодавства.”

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.