З 1 січня на чиновників в Україні чекають скорочення, їхні зарплати перепишуть: рішення Кабміну

В Україні затвердили нову систему оплати праці державних службовців, а також оголосили про скорочення чиновників із 1 січня 2024 року. При цьому буде підвищено зарплати тих, хто працює в умовах інтенсивних обстрілів.

Відповідні рішення ухвалив Кабінет міністрів України на засіданні 29 грудня. Нова система оплати праці та скорочення вакансій, за оцінками Міністерства фінансів, дозволить Україні заощадити близько 8 млрд грн бюджетних коштів та спрямувати їх у 2024 році на потреби безпеки та оборони.

Як пояснив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, нова система для держслужбовців передбачає скорочення частки премій у зарплаті. Також оплата праці проводитиметься на підставі кваліфікації та грейдів.

“Сьогодні затверджуємо документ про нову систему оплати праці на основі кваліфікації посад та грейдів. Тепер 70% зарплати держслужбовця складатиме оклад, і лише 30% премії … І це лише перший етап”, – заявив Шмигаль.

Також, з його слів, з 1 січня скорочується кількість вакансій державної служби. Під скорочення підпадає майже 20 тис. робочих місць.

Водночас, Кабмін вніс зміни до постанов від 25.04.2023 №391 та від 25.08.2023 №928. Вони спрямовані на підвищення зарплат тим, хто працює в умовах інтенсивного обстрілу на території активних бойових дій.

“Передбачити можливість збільшити вдвічі розмір надбавки за роботу під час інтенсивних обстрілів на територіях, на яких ведуться активні бойові дії, у розрахунку на місяць пропорційно робочим дням, коли відбувалися обстріли… Посадові оклади визначати з урахуванням коефіцієнта 3 у розрахунку на місяць дням, коли відбувалися обстріли”, – йдеться у рішенні Кабміну.

Список робіт, за які виплачується така надбавка, визначатиметься начальником обласної військової адміністрації. Перелік працівників також погоджуватиметься відповідною обласною військовою адміністрацією.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.