Цих українців повернуть на облік і призвуть з 1 січня, є спосіб відправити сотні тисяч чоловіків у ТЦК: мобілізація у 2024

Загальна мобілізація та воєнний стан в Україні тривають з 24 лютого 2022 року, всі чоловіки від 18 до 60 років вважаються військовозобов’язаними.

Володимир Зеленський заявив, що Генштаб хоче мобілізувати 450―500 тисяч чоловік. Крім того, депутати готують закон зі змінами до порядку й правил мобілізації, видачі повісток й військової служби.

Як інформує “НВ”, робочий варіант законопроєкту про мобілізацію, обік, ротацію і звільнення журналісти отримали від одного з представників комітету ВР з питань нацоборони та розвідки.

Воєнний стан та загальна мобілізація в Україні продовжені до 14 лютого 2024 року. Законом передбачено, що їх можна вводити на термін до 90 днів, після цього необхідно за поданням президента приймати закон про продовження воєнного стану і загальної мобілізації.

Конституція передбачає, що обов’язок захисту Батьківщини належить усім громадянам України. Головна функція держави ― забезпечення територіальної цілісності й суверенітету, яка здійснюється через Збройні Сили України. Держава забезпечує діяльність ЗСУ, гарантує відповідні умови й соцзахист для військовослужбовців та їх родин, а Сили Оборони не можуть використовуватися для обмеження свобод громадян та в порушення чинного законодавства.

Мобілізації в Україні підлягають військовозобов’язані та резервісти, віком від 18 до 60 років, які не мають права на відстрочку та придатні за станом здоров’я до виконання поставлених бойових задач. Підстави для відстрочки вказані в статті 23 закону України Про мобілізаційну підготовку й мобілізацію, а Розклад Хвороб та порядок визначення придатності до служби визначає Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України.

В Україні військовозобов’язані, призовники та резервісти мають перебувати на військовому обліку. З військового обліку можуть змінами або виключати. Знімають з військового обліку тимчасово. Зняття з військового обліку не означає втрати статусу призовника, військовозобов’язаного чи резервіста ― особа, яка не стала на облік вчасно порушує правила обліку, й після сплати штрафу все одно має стати на облік.

Читайте також  Коли закінчиться війна: Топ прогнозів найвідоміших астрологів

Виключення з військового обліку означає, що особа втрачає статус військовозобов’язаного, призовника і резервіста. Таку особу більше не стосуються закони про облік і мобілізацію, вона не виконує обов’язків перебування на військовому обліку.

У статті 23 Закону України про мобілізаційну підготовку і мобілізацію є список осіб, які мають право на відстрочку. Зняті з військового обліку чоловіки не підпадають ні під одну з зазначених у статті категорій.

Зняті з військового обліку призовники, військовозобов’язані та резервісти зобов’язані знову стати на облік після того, як зникнуть обставини, через які відбулося зняття. З військового обліку знімать таких чоловіків, які:

З військового обліку призовників:

які вибувають в іншу місцевість (адміністративно-територіальну одиницю) України до нового місця проживання;

які вибувають на строк більше трьох місяців за межі України;

які взяті згідно з рішеннями комісії з питань приписки або призовної комісії на облік військовозобов’язаних;

які отримали військові звання офіцерського складу після проходження військової підготовки за програмою підготовки офіцерів запасу;

які припинили альтернативну (невійськову) службу в разі закінчення строку її проходження або достроково відповідно до законодавства;

які виконали обов’язки служби у військовому резерві протягом строків першого та другого контрактів;

З військового обліку військовозобов’язаних:

які вибувають в іншу місцевість (адміністративно-територіальну одиницю) України до нового місця проживання;

які прийняті на службу до Національної поліції України, Служби судової охорони, Державного бюро розслідувань, Бюро економічної безпеки України, органів і підрозділів цивільного захисту, Державної кримінально-виконавчої служби України;

які вибули на строк більше трьох місяців за межі України;

вінших випадках ― за рішенням Міністерства оборони України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України;

З військового обліку резервістів:

Читайте також  “Тримайся, ненько!”: Олег Винник випустив новий кліп до чуттєвого треку про Україну під назвою “Сльози на Землі”

які вибувають в іншу місцевість (адміністративно-територіальну одиницю) України на нове місце проживання;

які прийняті на службу до Національної поліції України, Державного бюро розслідувань, податкової міліції, органів і підрозділів цивільного захисту, Державної кримінально-виконавчої служби України;

які вибули на строк більше трьох місяців за межі України;

які звільнені зі служби у військовому резерві та не досягли граничного віку перебування в запасі;

в інших випадках ― за рішенням Міністерства оборони України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України.

Після вручення повістки, зняті з військового обліку особи зобов’язані з’явитися для уточнення даних в територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки. Якщо ще не пропала підстава для зняття з військового обліку, це просто уточнення даних. Але, якщо особа вже мала стати на військовий облік, то керівник ТЦК може виписати штраф за порушення правил обліку та повернути таку особу на військовий облік.

Виключення з військового обліку означає, що чоловік перестає бути військовозобов’язаним чи резервістом. Виключені з військового обліку не зобов’язані перебувати на обліку й виконувати правила й обов’язки обліку, оскільки вони не є військовозобов’язаними.

З військового обліку виключаються такі чоловіки:

кого раніше було засуджено до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину;

кого за станом здоров’я визнано непридатними до військової служби у воєнний стан із виключенням з військового обліку;

хто досяг граничного віку перебування у запасі;

призвані чи прийняті на військову службу;

ті, що проходять військову службу (навчання) у вищих військових закладах освіти і військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти;

військовослужбовців чи військовозобов’язаних, які померли;

хто відмовився від українського громадянства і покинув Україну;

Серед усіх категорій, тих, кого за станом здоров’я визнано непридатними до військової служби у воєнний стан із виключенням з обліку, можна поставити на облік, якщо пройти переобстеження у ВЛК, вищій за підпорядкуванням, ніж та, яка винесла рішення про непридатність.

Читайте також  “Всі ці молоді дівчата були повішені на деревах оголені та розірвані!”, – свідчення очевидців

Таких чоловіків, після зміни рішення на ВЛК на “придатний” або “обмежено придатний” можна мобілізувати.

Юрист-волонтер Гарячої лінії АПУ з питань, пов’язаних з військовою агресією, її наслідками та воєнним станом Владислав Зайцев пояснив, що законодавством не встановлено, що особи, які мають право вручати повістки, перевіряють, чи стоїть особа на обліку, чи це особа з інвалідністю, і чи має відстрочку ― цим займається ТЦК

“Вручити повістку можуть як знятій, так і виключеній з військового обліку особі. Справа в тому, що при врученні повістки уповноважені особи не встановлюють наявність або відсутність факту відстрочки від призову”, ― говорить він.

Проте, якщо особа виключена з військового обліку, вона не виконує обов’язки перебування на військовому обліку, й не може нести адміністративну чи кримінальну відповідальність військовозобов’язаного, оскільки не є в цьому статусі.

Законодавство не передбачає примушування виключених з обліку виконувати обов’язки військовозобов’язаних.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.