Святкування Різдва: нове соцопитування показало, коли більшість українців готуватимуть 12 страв

Соціологи зазначають, що 53% опитаних вірять, що прийдешній рік буде кращим за попередній.

У грудні 2023 року чи в січні 2024-го: коли українці святкуватимуть Різдво цього разу? Таке запитання поставили соціологи під час нового дослідження і виявили, що 2023 року переважна більшість громадян збирається святкувати Різдво за новим церковним календарем, тобто 25 грудня.

Про це йдеться у дослідженні Kantar.

Українці відповіли, коли святкуватимуть Різдво цього року
Понад 60% респондентів планують святкувати Різдво-2023 25 грудня. Зауважимо, що до повномасштабного вторгнення 18% планували святкувати Різдво 25 грудня і ще чверть планували святкувати двічі – 25 грудня і 7 січня.

“Коли йдеться про святкування Різдва, то 25 грудня поступово все більше легітимізується в суспільній свідомості і витісняє 7 січня”, – сказала експертка Світлана Хобта.

За її словами, українці адаптувалися до поточних умов і намагаються реалістично оцінювати ситуацію, не впадаючи у крайнощі песимізму.

“Тому очікування щодо прийдешнього року є менш песимістичними проти минулого року. Зимові свята традиційно асоціюються з родиною – люди хочуть відчути затишок і поспілкуватися з близькими та коханими. Подарунки залишаються важливою складовою святкування, а те, що ми спостерігаємо збільшення тих, хто від них планує відмовитися, відповідає посиленню тенденції до економії”, – сказала експертка.

Чи буде наступний рік кращим за 2023-й
Згідно з опитуванням, наприкінці 2023 року більшість людей, які відповідали на це запитання, заявили, що вірять: прийдешній рік буде кращим за попередній.

“Порівнюючи з минулим роком зменшилася частка тих, хто очікує погіршення ситуації (23% проти 31% минулого року) та збільшилась кількість опитаних з нейтральним настроєм – чверть опитаних очікують, що прийдешній рік буде таким самим, як і цей (25% проти 15% торік)”, – йдеться у дослідженні.

Читайте також  У Зеленського готують екстрені заходи: Палац спорту під госпіталь і 5000 гривень штрафу через маски

2022 року 31% українців очікував погіршення ситуації в країні, проте зараз це число знизилося до 23%.

А чверть опитаних очікують, що прийдешній рік буде таким самим, як і цей рік.

Коли українці даруватимуть подарунки
Більшість українців (70%), згідно з опитуванням, даруватимуть подарунки на свято Нового Року, а 41% це зроблять на Різдво.

Як і до повномасштабного вторгнення, 52% опитаних збираються витратити на подарунки до зимових свят до 3 000 грн. Ще 17% мають намір витратити від 3 000 до 6 000 гривень. Цьогоріч збільшилася частка тих, хто не збирається витрачати кошти на подарунки.

Чи є плани масштабно відсвяткувати Різдво
Більшість українців – за тихе Різдво.

зібратися з членами родини планують 57% людей;
провести час з коханою людиною – 38%;
приготувати святкові страви – 26%;
прикрасити ялинку і дім – 25%;
переглянути фільми й телепередачі – 22%;
зібратися з друзями – 21%.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.