Мобілізація в Україні: у МОН розповіли, хто зі студентів втратить право на відстрочку

В Україні вже не перший місяць обговорюється питання скасування відстрочки від мобілізації для студентів, які здобувають другу вищу освіту. Адже багато чоловіків, вступаючи до вишів, просто ухиляються від служби у ЗСУ, а на сьогоднішній день проблема нестачі кадрів на передовій сильно загострилася. У МОН дали свій коментар із цього питання.

Мобілізація в Україні: у МОН розповіли, хто зі студентів втратить право на відстрочку – today.ua
Заступник міністра освіти і науки Михайло Вінницький в ефірі “Українського радіо” заявив, що відстрочку потрібно залишити студентам, які здобувають першу вищу освіту, але якщо йдеться про другу та третю, то для таких громадян відстрочку потрібно скасувати, адже в даному випадку ще одне вища освіта – це спосіб для них уникнути військової служби.

На сьогоднішній день в Україні переважна більшість студентів на бакалавраті мають вік від 18 до 21 року. Однак у магістратуру вступають уже старші чоловіки, які досягли призовного чи мобілізаційного віку. За останні два роки студентів у віці 25 і навіть 40 років значно побільшало.

Поки що мобілізаційний вік становить 27 років, проте вже є ухвалений Радою закон, який передбачає його зниження до 25 років. Цей документ чекає на підпис президента.

Також у Верховній Раді підготували законопроект щодо скасування відстрочки для студентів під час мобілізації. Однак поки що не відомо, чи буде його прийнято.

Парламентарі розмірковують про відміну відстрочки від мобілізації лише для студентів старше 30 років, які здобувають другу вищу освіту – за іншою спеціальністю від першого диплома.

Оскільки новий закон не можна буде застосувати до тих, хто вже вступив і навчається, його ефективність буде мінімальною, адже ті, хто хотів скористатися такою можливістю і отримати відстрочку як студент, вже це зробив.

Читайте також  Повістки видаватимуться вже й у Польщі: чи варто переживати

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.