9 гpудня! Велике цеpковне свято. Що не можна pобити в цей день, щоб не нaкликати біду

9 грудня за новим церковним календарем відзначають велике свято – Зачаття Пресвятої Богородиці та згадують святу Анну, матір Діви Марії, яка подарувала світу Ісуса Христа.

У народному календарі – Анна Темна.

Про традиції свята, заборони, народні прикмети та кого вшановують у церкві 9 грудня за старим стилем – розповідаємо в матеріалі

9 грудня 2023 року – яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем.

9 грудня (22 грудня за старим стилем) вшановують пам’ять святої Анни – матері Діви Марії, а день приурочений Зачаттю Пресвятої Богородиці.

Анна жила в I столітті до н.е. і була родом із сім’ї священика. Вважається, що вона народилася у Вифлеємі, коли виросла, то вийшла заміж за Іоакима.

Вони дуже хотіли мати дітей, але їх не було у подружжя протягом 50 років. Відомий випадок, як Йоакиму навіть заборонили під час великого релігійного свята принести жертву Богові через те, що в нього немає дітей.

Засмучений чоловік пішов у пустелю і став там старанно молитися. Там йому ангел і приніс благу звістку – незабаром у них із дружиною буде дочка.

Цю ж новину ангел розповів і Анні: “…ти народиш Дочку благословенну. Заради Неї благословляться всі роди земні. Через Неї дасться спасіння всьому світу…”.

Іоаким поспішив додому і зустрів біля Золотих воріт Єрусалима Анну, яка йшла йому назустріч – ця сцена зображена і в іконографії.

Так і сталося. На 15 день після народження дівчинки їй дали ім’я – Марія. Анна була турботливою й уважною та турботливою мамою. Коли Іоаким вирішив присвятити доньку Богові, то Анна вмовила його почекати, поки доньці не виповниться три роки. У три роки Марію ввели в Єрусалимський храм, де вона і залишилася як вихованка.

Читайте також  “Тобі пощастило, твоя дочка в раю”: Пастор збив першокласницю і втік у США (фото)

Через 5-6 років після цього Іоаким помер, за преланією на той час йому було 80 років. Через два роки померла і свята праведна Анна, у віці 79 років. Хоча є й інша версія, католицька: згідно з нею Анна прожила набагато довше і навіть допомагала Марії доглядати за маленьким Ісусом.

Похована була свята Анна в Єрусалимі, а за часів імператора Юстиніана II (близько 710 року) мощі її та мафорій (покривало) перенесли до Константинополя. Зараз частинки святих мощей перебувають у різних церквах по всьому світу.

Свято 9 грудня за старим стилем – освячення церкви святого великомученика Георгія в Києві.

За прикметами дня судять про погоду найближчим часом і якою буде ця зима:

відлига в цей день – зима буде теплою;
вітер північний – до сильних заморозків;
вода в колодязі тиха й нерухома – зима буде спокійною, якщо брижі на воді – то з завірюхами й хуртовинами;
вода з’явилася на поверхні льоду – скоро потеплішає.
сніг лягає буграми – до гарного врожаю.

У народному календарі 9 грудня – свято Анна Темна, Анна Зимова. За старих часів цього дня намагалися всіляко оберігати жінок, особливо – вагітних.

Що не можна робити 9 грудня

Зачаття Пресвятої Богородиці вважається жіночим святом, тому низка заборон пов’язані з жінками.

Що сьогодні не можна робити:

працювати жінкам і змушувати їх працювати – вважається великим гріхом;
прати, прибирати, займатися рукоділлям;
відмовляти в допомозі та милостині;
порушувати правила посту.

За народними прикметами цього дня вагітним не можна розпалювати вогонь і брати в руки гострі предмети, інакше пологи будуть важкими. Також не радили їм залишати будинок без потреби.

Читайте також  Церковні свята на вересень 2023 року: на які дати випадають три великі події за новим календарем

Що можна робити 9 грудня.

Цього дня добре піти до храму жінкам і помолитися святій Анні. Праведну Анну вважають покровителькою шлюбу і породіль, бідняків, робітників, домогосподарок. Святій моляться про те, щоб Бог дав дітей, про легкі пологи, здоров’я немовлят, сімейне щастя, вирішення сімейних негараздів.

Тим, хто дотримується посту, цього дня можна їсти гарячу їжу з олією, рибу і трохи вина. Раніше ми публікували детальний календар харчування на Різдвяний піст по днях.

9 грудня – іменини сьогодні
Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Василь, Степан, Володимир, Олександр, Анна.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.